Ανάπτυξη 1,3% στο γ' τρίμηνο του 2017-Κατώτερη των προβλέψεων της κυβέρνησης

Κατά 1,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας το τρίτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση σε όρους όγκου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ.

Η κυβερνητική πρόβλεψη για το ΑΕΠ στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πρόσφατα έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,8% του ΑΕΠ στο προσχέδιο και αρχικής, πέρυσι, για 2,7%.

Στο 1,6% είχε τοποθετήσει τον πήχη για φέτος η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις για την οικονομία. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,4%. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ανάπτυξη κατά μέσον όρο το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7%. Ο ΙΟΒΕ έχει βάλει τον πήχη στο 1,3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν «πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2017» , μετά από τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση και πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το 2017, ενώ είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το β’ τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μεγάλη μείωση της κατανάλωσης (κατά 1% που προέρχεται αποκλειστικά από το δημόσιο λόγω της υπερσυγκράτησης δαπανών). Καταγράφουν επίσης και πολύ μεγάλη μείωση των ιδιωτικών Επενδύσεων (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) κατά 8,5%.

Αύξηση κατά 7,8% κατέγραψαν οι εξαγωγές, κυρίως αυτές των υπηρεσιών λόγω του τουρισμού (αύξηση κατά 12,6% στις εξαγωγές υπηρεσιών). Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίστηκαν από αύξηση κατά 9,3% των εισαγωγών.