To Eurogroup ενέκρινε με διαδικασίες express τη συμφωνία για την γ’ αξιολόγηση

Με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε από το Eurogroup, η τεχνική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για τη γ’ αξιολόγηση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η συζήτηση έγινε πολύ γρήγορα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Απομένει πλέον να ψηφιστούν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα ώστε στο επόμενο Συμβούλιο της 22ας Ιανουαρίου να κλείσει και η πολιτική συμφωνία για να εκταμιευθεί η δόση. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουν προβλέψει οι Βρυξέλλες, ένα πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων θα περάσει από τη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο στις αρχές Ιανουαρίου.

Όπως επεσήμανε o υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκλέξουν και το νέο πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος στις 13 Ιανουαρίου θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντέισελμπλουμ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Υποψήφιοι είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο (51 ετών), της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ (49 ετών), του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια (59 ετών) και της Λετονίας Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα (36 ετών).

Μοσκοβισί πριν το Eurogroup: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο

Ως “Πρωτοφανή” χαρακτήρισε τη βούληση για την  ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης από τις ελληνικές αρχές ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup.

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε και πρόβλεψη πως το τρίτο μνημόνιο θα ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες και οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να θεσμοθετήσει η Ελλάδα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Αναλυτικά η δήλωση του:

“Στο σημερινό Eurogroup, θα ενημερώσω τους υπουργούς για τη τεχνική συμφωνία όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Η συμφωνία ήρθε μετά από μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων. Υπήρξε και υπάρχει σαφής βούληση να εξεταστεί η διαδικασία αυτή ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Πρωτοφανές. Παράλληλα, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.”

“Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες πριν την Ευρωομάδα. Αυτό που θα πω είναι ότι συνολικά τα νέα είναι εξαιρετικά και πολύ ενθαρρυντικά Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από εννέα μήνες και οι βασικές συζητήσεις για το μέλλον -συμπεριλαμβανομένου του χρέους και της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα- θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Έτσι, η ταχεία πρόοδος που σημειώσαμε σε αυτή τη φάση καταδεικνύει τα επόμενα βήματα. Επίσης, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές ότι τα πράγματα κινούνται θετικά στην Ελλάδα.”