ΕΚΑΣ για λίγους - Ποιοι δικαιούνται το μειωμένο επίδομα των 35 ευρώ

Δεν δικαιούνται Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) όσοι κατέστησαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, ακόμη κι αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται. Αυτό ξεκαθαρίζει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή την έναρξη καταβολής του μειωμένου σε μόλις 35 ευρώ επιδόματος.
Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι το ΕΚΑΣ καταβάλλεται – εφόσον πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια – σε όσους λαμβάνουν ήδη κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) σύνταξη καθώς και σε όσους δικαιούνται σύνταξη, η καταβολή της οποίας -σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης- αρχίζει μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016.

Επομένως, όσοι καταστούν συνταξιούχοι από τις 13 Μαΐου 2016 και εφεξής δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ. 

Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις καταβολής του ΕΚΑΣ για το έτος 2018, σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, είναι:

α) να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το όριο αυτό δεν απαιτείται για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.

Προσοχή: στην περίπτωση που κάποιος, ο οποίος υπάγεται στα δικαιούχα πρόσωπα συμπληρώσει το απαιτούμενο 65ο έτος της ηλικίας του εντός του 2018 δικαιούται το ΕΚΑΣ από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας μήνα.

β) το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 7.720 ευρώ.

Προσοχή: Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη συντάξεις θυμάτων πολέμου και αναπήρων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση στρατιωτικής υπηρεσίας καθώς και θυμάτων τρομοκρατίας.

Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη προνοιακά επιδόματα αρμοδιότητας Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας. Αντίθετα, συνυπολογίζονται επιδόματα απόλυτης αναπηρίας, παραπληγίας-τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από συντάξεις και μισθούς αλλοδαπής προέλευσης αλλά και τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

γ) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.

δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

ε) Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος της κοινοποιούμενης ΚΥΑ (ήτοι, σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017), συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.

Μάλιστα διευκρινίζεται ότι ο κρίσιμος μήνας Δεκέμβριος του 2017 πρέπει να είναι μήνας πλήρους συνταξιοδότησης. Τα καταβληθέντα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ποσά ΕΚΑΣ δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των ανωτέρω εισοδηματικών κριτηρίων.

στ) Ειδικά όσον αφορά στους αλλοδαπούς -πολίτες τρίτων χωρών- δικαιούχους του ΕΚΑΣ, εκτός από τον όρο της μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα και με σκοπό τη διασφάλιση χορήγησής του σε νόμιμα διαμένοντες, απαιτείται ρητώς η διαμονή τους στη χώρα να είναι και νόμιμη.

Το καταβαλλόμενο μηνιαίως ποσό του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους ανέρχεται σε 35 ευρώ και καταβάλλεται σε όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Αντίθετα, το ΕΚΑΣ ισούται με τα 2/3 του ποσού, ήτοι 23,33 ευρώ σε όσους λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη ή δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Διευκρινίζεται επίσης, ότι τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Κλάδου Ασθένειας και Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Όπως ξεκαθαρίζεται και ότι το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε σε συνταξιούχους το 2016 δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι σε περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερούνται πλήρως το ΕΚΑΣ, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ που απωλέσθηκε. Ήτοι 35 ευρώ.

Όπως και σε περιπτώσεις συζύγων-συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως την παροχή του ΕΚΑΣ, χορηγείται αντίστοιχη έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ 2018 που έχει απωλεσθεί.

ΠΗΓΗ