Τελεσίγραφο Βρυξελλών: Βγάλτε άμεσα στο "σφυρί" ακίνητα για χρέη σε τράπεζες & σε Δημόσιο!

Η τρίτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν τρέξουν οι πλειστηριασμοί, διεμήνυσε ένας ακόμη αξιωματούχος των Βρυξελλών στην ελληνική κυβέρνηση. Έτσι οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο, παραμένουν “εφιάλτης” στο ελληνικό επιτελείο.
Γιατί μπορεί την περίοδο των εορτών η κυβέρνηση να γλύτωσε από τις εντάσεις και τις φασαρίες στα Ειρηνοδικεία αφού μέχρι και σήμερα οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη διενέργεια πλειστηριασμών, όμως από την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, το πρόβλημα επανέρχεται. Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι πλειστηριασμοί για το 2018 στα Ειρηνοδικεία και 26 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών θα βγουν στο σφυρί με ένα κλικ στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Μάλιστα μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 28 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες.
Την ίδια ώρα τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται πυρετωδώς για το νομοσχέδιο-σκούπα με τα προαπαιτούμενα που έχουν ζητήσει οι θεσμοί, ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά την έγκριση του Euroworking Group και κατόπιν του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου που, εκτός απροόπτου θα δώσει το πράσινο φως για να ξεκλειδώσει η δόση και να κλείσει οριστικά η 3η αξιολόγηση.
Αρκεί βέβαια να έχει τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα των πλειστηριασμών για τα χρέη προς τις τράπεζες. Ειδικά μέχρι τις 22 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός πλειστηριασμών – ηλεκτρονικά (e-auctions) αλλά και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας και άλλων πόλεων.
“Αγκάθι” στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς παραμένει όμως η εκτέλεση πλειστηριασμών και για χρέη προς την εφορία.
Σύμφωνα με το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) της κυβέρνησης με τους Θεσμούς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία, για ποσά πάνω από τα 500 ευρώ. Και είναι άξιο αναφοράς ότι για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο δεν υπάρχει κανένα απολύτως δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία!