Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση: Μόλις 200 εκτιμητές ενδιαφέρθηκαν για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Σε αδιέξοδο είναι το υπουργείο Οικονομικών καθώς το σχέδιό του για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε 10.000 Ζώνες, δεν προχωρά όπως ήλπιζαν οι επιτελείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως την περασμένη Παρασκευή, που ήταν η καταληκτική προθεσμία υποβολής των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων από πιστοποιημένους εκτιμητές, κι ενώ αναζητούσαν τουλάχιστον 400, ούτε 200 δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, παρά το δέλεαρ της αμοιβής των 5.000 ευρώ σε 20 ημέρες.

Και τα προβλήματα δε σταματούν εδώ, καθώς αυτοί οι 200 θα πρέπει αφού διοριστούν, να υπολογίσουν μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες τις νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων – που σημειωτέον δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν εδώ και 7 χρόνια οι αρμόδιες επιτροπές και οι μόνιμες υπηρεσίες.

Οι διορισμοί θα πρέπει να “μοιραστούν” σε όλη την Επικράτεια, και από τη μέρα που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση του διορισμού τους, θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 20 ημέρες για να προσδιορίσουν και να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης. Για κάθε Δήμο θα δοθούν αντικειμενικές αξίες από τέσσερις εκτιμητές.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η σύνταξη εισήγησης για τις Τιμές Ζώνης κάθε Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας / Κοινότητας ανατίθεται σε τέσσερις εκτιμητές, ενώ σε κάθε εκτιμητή μπορεί να ανατεθεί η σύνταξη εισήγησης για τιμές κατ’ ανώτατο όριο 100 ζωνών.

Εάν δεν συμπληρώνεται ο καθορισμένος αριθμός εκτιμητών ανά Δήμο ή Δημοτική Ενότητα /Κοινότητα, ο αριθμός συμπληρώνεται από αυτούς που εξαιρέθηκαν λόγω έδρας. Εάν, πάλι, οι εξαιρεθέντες είναι περισσότεροι των απαιτούμενων για την συμπλήρωση του καθορισμένου αριθμού εκτιμητών, τότε ο αριθμός συμπληρώνεται τυχαία, κατόπιν σχετικής δημόσιας κλήρωσης μεταξύ των εξαιρεθέντων. Εάν και πάλι δεν συμπληρωθεί ο καθορισμένος αριθμός εκτιμητών τότε συμπληρώνεται τυχαία, κατόπιν σχετικής δημόσιας κλήρωσης μεταξύ όσων δήλωσαν ενδιαφέρον για ολόκληρη την Επικράτεια.

Και κατόπιν, σε απελπιστικά μικρό χρονικό διάστημα για τα δεδομένα της κτηματαγοράς, μόλις 20 ημερών, θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη σύνταξη «άρτιας και τεκμηριωμένης» εισήγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί, να συνταχθεί και να κατατεθεί μέσα σε μόλις 20 ημέρες. Όπως αναφέρει η προκήρυξη «το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης διορισμού τους, με την υποβολή της εισήγησής τους και της τιμής ζώνης στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠΣ για το σύνολο των ζωνών των Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων / Κοινοτήτων που τους έχουν ανατεθεί με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».

Όσο για την αμοιβή τους, μπορεί να φτάσει και τις 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση: «Η αμοιβή των πιστοποιημένων εκτιμητών καθορίζεται σε 50 Ευρώ ανά ζώνη τιμών ακινήτων, για την οποία θα συνταχθεί και θα κατατεθεί εντός του προκαθορισμένου διαστήματος εισήγηση τιμής. Η καταβολή της αμοιβής τους πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του έργου τους». Δηλαδή αν κάποιος εκτιμητής εξαντλήσει το ανώτατο όριο των 100 ζωνών, θα πληρωθεί με 5.000 ευρώ (50 Χ100 = 5.000).

Όπως και να έχει, η σύνταξη νέων αντικειμενικών αξιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και οι εκτιμητές θα πρέπει να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους έως 31 Μαρτίου, ώστε στις αρχές Απριλίου να εκδοθούν και σε ΦΕΚ οι νέες αντικειμενικές που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2018. Κατόπιν, με βάση αυτές. θα αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ, ώστε ο συνολικός στόχος βεβαίωσης φόρου να παραμείνει στα 3,3 δισ. ευρώ και η είσπραξη να μην πέσει κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ για το 2018.