Νέοι σκληροί όροι από τους δανειστές - Καταιγίδα φόρων, πλειστηριασμών, ιδιωτικοποιήσεων, μειώσεις στις συντάξεις

Πολύ ακριβά θα πληρώσει η Ελλάδα την εξασφάλιση της δόσης καθώς οι δανειστές επέβαλαν σκληρούς όρους κι όπως φαίνεται κι από την έκθεση Συμμόρφωσης των Θεσμών (Compliance Report), έρχεται καταιγίδα φόρων, πλειστηριασμών, μειώσεις συντάξεων και ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση που διέρρευσε μετά το χθεσινό Eurogroup, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων μέσα στη χρονιά και σε άλλους 40 χιλιάδες από το 2019 μέχρι το 2021. Γεγονός που θα σημάνει και το άγριο κυνηγητό όχι μόνο κακοπληρωτών αλλά και ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν και κινδυνεύει η πρώτη κατοικία τους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στη σελίδα 65 υπάρχει αναφορά ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα θα φέρει νωρίτερα κατά ένα χρόνια, δηλαδή από το 2019 τη μείωση του αφορολόγητου από τα περίπου 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ, κάτι που θα σημάνει επιβάρυνση για όλους τουλάχιστον 650 ευρώ. Το δυσμενές αυτό σενάριο θα γίνει πραγματικότητα σε περίπτωση που οι Θεσμοί δουν ότι η Ελλάδα δεν πιάνει τους στόχους για πλεόνασμα 3,5% του χρόνου.
Βροχή αποκρατικοποιήσεων δεσμεύτηκε η Ελλάδα καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να προχωρήσει σ’ αυτούς για έσοδα 1 δις ευρώ ενώ θα πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση των αντικειμενικών αξιών και για να μην υπάρξει μείωση των εσόδων θα πρέπει, εφόσον χρειαστεί να αυξηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Επομένως, περισσότεροι φόροι για την περιουσία.

Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά από τον Ιούνιο είναι επίσης στα προαπαιτούμενα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ελλάδα εξασφάλισε 5,7 δισ. ευρώ της δόσης (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) που θα εκταμιευθούν το Φεβρουάριο από τον ESM αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης).

Τον Απρίλιο θα εγκριθεί και το υπόλοιπο μέρος της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ εφόσον προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί.

Και στη συνέχεια έρχονται τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων:
Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2018-2022 από τη Βουλή (Μάιος 2018)
Αφορολόγητο: η ελληνική κυβέρνηση, τον Μάιο του 2018, θα φέρει μπροστά τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 (σ.σ αντί για το 2020) εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές κρίνουν ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, χωρίς επιβλαβή για την ανάπτυξη μέτρα. Εάν χρειαστεί, η Ελλάδα θα υιοθετήσει νομοθεσία, σε συμφωνία με τους θεσμούς, για τη διασφάλιση της ακριβούς επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι θετικός για την ανάπτυξη. Σε συνεργασία με τους θεσμούς, τον Μάιο του 2018 , οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν την απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία για την εφαρμογή των αντίμετρων από το 2019.

ΕΝΦΙΑ: Τον Μάιο του 2018, η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει την προσαρμογή των συντελεστών φόρου του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν χρειαστεί, προκειμένου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά τον Αύγουστο χωρίς μεταβολή στους βεβαιωμένους φόρους σε σχέση με φέτος.

ΦΠΑ στα νησιά: Πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο τέλος Ιουνίου 2018 (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

Κοινή είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών: Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τους θεσμούς έχουν συμφωνήσει στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου 2018.

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου. Παρά την πρόοδο, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκκαθάριση του στοκ και την εξάλειψη των παραγόντων συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί το καλοκαίρι του 2018.

Κόκκινα δάνεια: χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μείωσής τους το 2018 και το 2019. Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία έχουν νομοθετηθεί στη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.

Γενικοί γραμματείς τετραετούς θητείας: Το αργότερο έως τον Ιούνιο 2018, η τοποθέτηση 69 γενικών γραμματέων.

Ναυτιλία. Τον Μάρτιο η αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

Συντάξεις. Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να γίνουν οι μειώσεις το 2019. Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

ΕΚΑΣ: Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

Φάρμακα: Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων μέχρι το Μάιο του 2018 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αδήλωτη εργασία: Μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

ΔΕΗ: Το Φεβρουάριο ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες επιχείρησης. Νωρίτερα η κυβέρνηση στέλνει την τελική δεσμευτική συμφωνία για τις προς πώληση μονάδες στη Κομισιόν. Επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ