Τσακαλώτος: Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο

«Προσδοκούμε σε μια αλλαγή επιτήρησης μετά τον Αύγουστο, που θα αφορά περισσότερο στους στόχους και θα μας δίνει βαθμούς ελευθερίας για τον τρόπο που θα τους πετυχαίνουμε. Θα έχουμε αρκετά καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, γιατί θα μας βοηθήσει τόσο το Eurogroup, όσο και με δικό μας μαξιλάρι ασφαλείας. Δεν χρειαζόμαστε πιστοληπτική γραμμή», είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Για την διαπραγμάτευση είπε ότι έγινε ένας συμβιβασμός και πρόσθεσε ότι δεν νιώθει τύψεις γι’ αυτό, αλλά «τσαλακωμένος».

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς είναι να πείσουμε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και τότε θα μπορούμε να έχουμε ιδιοκτησία». «Η μεγάλη αλλαγή θα είναι για μένα αυτό κυρίως, ότι θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το δικό μας πρόγραμμα» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός στη συνέχεια υπογράμμισε πως «έχουμε μια ανάκαμψη που έχει εύρος, σε πολλούς κλάδους συγχρόνως», επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, ενώ τόνισε ότι υπάρχει υπάρχει αυξητική τάση και στη μεταποίηση και τη βιομηχανία. Είπε επίσης πως, σε ό,τι αφορά την αγορά των σούπερ μάρκετ, «αν πάρουμε τους τελευταίους 11 μήνες, δεν έχουμε πτώση».

Τέσσερα εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, οι περισσότεροι όμως χρωστούν μικρά ποσά

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι τέσσερα εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ωστόσο όπως είπε, οι περισσότεροι χρωστούν μικρά ποσά. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι αριθμοί που με μια οικονομία που φεύγει σιγά – σιγά από την κρίση, είναι διαχειρίσιμοι.

Ανέφερε ακόμη ότι η ανάπτυξη θα πάρει καιρό να επηρεάσει πλατιά κομμάτια της κοινωνίας, αλλά ήδη με την πτώση της ανεργίας, το ΚΕΑ, το μέρισμα πολλές οικογένειες το νιώθουν στην «τσέπη» τους. Επεσήμανε, δε, ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται την επόμενη πενταετία μείωση φόρων που θα αφορά και τη μεσαία τάξη.

Τι είπε για την μεσαία τάξη

«Αναγνωρίζουμε ότι η μεσαία τάξη έχει πληγεί σημαντικά από τη φορολογική πολιτική και τα μέτρα ελάφρυνσης που εξετάζονται θα ωφελήσουν σημαντικά αυτή τη μερίδα της κοινωνίας» όπως είπε.

Για τα Σκόπια

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι η επίλυσή του, θα βοηθήσει και την οικονομία της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο, είπε πως ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώνει.

Επίσης ζήτησε να σκεφτούν ότι παρότι τα σύμβολα είναι σημαντικά υπάρχουν και άλλα θέματα. Όπως το ότι δεν μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος των Βαλκανίων αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις με το βόρειο γείτονα. Σημείωσε δε θα είναι καλύτερο να έχουμε μια πολιτική συνανάπτυξης με τη γειτονική χώρα.