Κουντουρά: Καθοριστικός ο ρόλος του τουρισμού στην παραγωγική ανασυγκρότηση

Στην εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο τουρισμός είναι προτεραιότητα και έχει καθοριστικό ρόλο, είπε μιλώντας στο 9ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, προσθέτοντας ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας είναι μεγαλύτερη του 20% με ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Χαρακτήρισε τον τουρισμό ως την παραγωγική αλυσίδα που στηρίζει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας καθώς συνεισφέρει έσοδα σε παρά πολλούς τομείς όπως οι μεταφορές, τα μουσεία, η εστίαση και οι τοπικές αγορές, και αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Δυτικής Ελλάδας ως Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕDEN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που καταρτίσαμε και υλοποιούμε τα τρία τελευταία χρόνια, επιδιώκουμε κάθε Περιφέρεια και κάθε προορισμός να αναπτυχθεί τουριστικά με όρους βιωσιμότητας, με νέα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που θα διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η υπουργός.

Επισήμανε τα συνεχόμενα ρεκόρ αφίξεων που καταγράφει η χώρα από το 2015 και μετά και τόνισε ότι «το 2017 ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ όλων των εποχών στις διεθνείς αφίξεις που ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια με αύξηση 9% περίπου, ανάλογη αύξηση στα τουριστικά έσοδα, τις διανυκτερεύσεις, τις πληρότητες, την απασχόληση και τις νέες επενδύσεις».

Επίσης, τόνισε ότι ήταν μεγάλη επιτυχία η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, κάτι που όπως είπε αποτέλεσε στρατηγικό στόχο, ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της χώρας σε ξένες αγορές υψηλής αγοραστικής δύναμης, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ινδία

Μιλώντας για τις προτεραιότητες για το 2018, «το οποίο ξεκίνησε ήδη με αύξηση 15-30% στις προκρατήσεις από όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές», στάθηκε «ιδιαίτερα στον στόχο που θέσαμε και υλοποιήσαμε για να ισχυροποιήσουμε το ρόλο μας στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό και να ενισχύσουμε τη διεθνή παρουσία και εικόνα της Ελλάδας».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα διεκδίκησε για πρώτη φορά και εξελέγη μέλος στο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021, ενίσχυσε τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ενώ με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού υλοποιήθηκε η πρώτη δράση για τη διασύνδεση των Περιφερειών της Ελλάδας και της Ρωσίας στον τουρισμό με τη συμμετοχή εκπροσώπων των περιφερειών.

Αναφερόμενη ειδικά στη Δυτική Ελλάδα , είπε ότι το 2017 κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 15% στην τουριστική κίνηση με ενισχυμένη επισκεψιμότητα τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι οι φετινές αεροπορικές αφίξεις στον Άραξο τον Οκτώβριο υπερδιπλασιάστηκαν (αύξηση 135% – 4.400 αφίξεις από 1.876 αντίστοιχα το 2016)» σημείωσε η υπουργός.

Γνωστοποίησε πως το υπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει σε επαφές με διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους, αεροπορικές εταιρείες και ομίλους κρουαζιέρας, με στόχο τη γρήγορη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Είπε επίσης πως προωθούνται προγράμματα θεματικών τουριστικών προϊόντων και εμπειριών που αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προορισμών της Αχαΐας, της Ηλείας, και της Αιτωλοακαρνανίας και πως δίνεται έμφαση και στον θρησκευτικό προσκυνηματικό τουρισμό μέσα από την ανάδειξη ιστορικών χωρών.

Για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, είπε πως προχώρησαν οι αναγνωρίσεις των ιαματικών πηγών που είχαν ολοκληρωμένους φακέλους, όπως οι πηγές Γερανίου Καϊάφα και τα Λουτρά Κυλλήνης, οι Μουρτσιάνου Σώκου & Μπανιώτη Χέλωβα στο Αγρίνιο, ενώ πρόσφατα αναγνωρίστηκε η πηγή ιαματικού πηλού της Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου.

«Δίνουμε προτεραιότητα και επιχειρούμε τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα και τα τοπικά προϊόντα ώστε να ενταχθούν στην ξενοδοχειακή αλυσίδα. Συστήσαμε, με τα υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, το Φόρουμ Αγροδιατροφής-Βιομηχανίας-Τουρισμού για το συντονισμό των δράσεων στη σύνδεση της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό, με την κεντρική κατεύθυνση της Πολιτείας», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Έλενα Κουντουρά.

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στις υπάρχουσες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, και σημείωσε πως στον αναπτυξιακό νόμο υποβλήθηκαν 6 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 20,8 εκατ. ευρώ. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την υψηλή ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα σε νέες σύγχρονες υψηλού επιπέδου υποδομές για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των επισκεπτών και των αυξημένων τουριστικών ροών νέων ροών επισκεπτών, είπε μεταξύ άλλων.

Καταλήγοντας, η κ. Κουντούρα υπογράμμισε την προβολή της χώρας με ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τους μεγαλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους, με μεικτή διαφήμιση, ενισχυμένη παρουσία στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προβολή στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με εκτεταμένες προωθητικές δράσεις στα ψηφιακά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με το μεγαλύτερο ποτέ αριθμό διοργάνωσης ταξιδίων εξοικείωσης.

«Η επιτυχία στον τουρισμό είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία της Ελλάδας. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας» υπογράμμισε η κ. Κουντουρά.

AΠΕ-ΜΠΕ