Eurogroup Δευτέρας: Τα 3 "αγκάθια" για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί το νέο Eurogroup όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ. Ωστόσο τα τρία βασικά προαπαιτούμενα παραμένουν ανολοκλήρωτα.
Σε ερώτηση που τέθηκε σε Ευρωπαίο αξιωματούχο για το πότε θα μπορούσε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης απάντησε αόριστα «Πολύ σύντομα», αποφεύγοντας να δεσμευτεί για τον ακριβή χρόνο. Βέβαια οι θεσμοί δεν αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την για καθυστέρηση αλλά σε τεχνικούς λόγους. Και πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τη χρήση των κεφαλαίων του ESM.
Τα μεγάλα αγκάθια για την εκταμίευση συνεχίζουν να εντοπίζονται στα εξής μέτωπα:
-Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
-Την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επένδυση στο Ελληνικό.
-Τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας στο πλαίσιο του target model της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλήρης απελευθέρωση)

Οι θεσμοί επιθυμούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να αυξηθούν και να πραγματοποιούνται σε όλοι τη χώρα. Ενώ για το Ελληνικό, παρ’ ότι αναμένεται θετική απόφαση από το ΣτΕ, αυτή ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί.

Ανοιχτό παραμένει πάντα το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα, για το οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις επανέλαβε χθες ότι εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί στα γνωστά δύο σκέλη: την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη.