Eurogroup: Δεν εγκρίθηκε η δόση - Διορία 2 εβδομάδων για πλειστηριασμούς & Ελληνικό - Η κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι

Περιθώριο δύο εβδομάδων έδωσε χθες το Eurogroup στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και Ελληνικό για να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι θεσμοί θεωρούν πως υπάρχει μικρή  πρόοδος και η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.

Αν υπάρξει θετική έγκριση από το Euroworking Group θα ακολουθήσουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών. H Γερμανία όμως δεν μπορεί να εγκρίνει εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

Από το Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν «Τεχνικής φύσης» τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων.

Νωρίτερα το Bloomberg είχε ενημερώσει για την αποψινή εξέλιξη.

Πάντως παρά το καλό κλίμα και τα καλά λόγια από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάρτιο Σεντένο και τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, υπήρξε πληροφορία για ιδιαίτερα έντονη ανταλλαγή απόψεων – στα όρια του επεισοδίου μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μάριο Ντράγκι, για το θέμα των πλειστηριασμών.

Στη συνέντευξη Τύπου δημοσιογράφος του Politico ρώτησε αν οι δύο άνδρες βγήκαν από το δωμάτιο για να συζητήσουν κατ’ ιδίαν τη διαφωνία τους. Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά δεν το διέψευσε κιόλας. Ο κ. Σεντένο μίλησε για έναν «ζωηρό διάλογο», κάτι που μπορεί να συμβεί σε ένα Eurogroup και δεν ήταν «κάτι το ιδιαίτερο». Ωστόσο φημολογείται ότι ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε στην αυστηρότητα που επιδεικνύει η ΕΚΤ στο θέμα των πλειστηριασμών κάνοντας και πιο γενικές αναφορές όπως η στάση του Ζαν Κλοντ Τρισέ -προκατόχου του κ. Ντράγκι- για την προτεραιότητα που έδωσε στη στήριξη των Ευρωπαϊκών τραπεζών τα πρώτα χρόνια της κρίσης.