Από σήμερα μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Στο σφυρί και ακίνητα επωνύμων

Μόνο ηλεκτρονικά θα διεξάγονται από σήμερα Τετάρτη 21.02.2018 και στο εξής οι πλειστηριασμοί για χρέη προς ιδιώτες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ισχύσει από την 1η Μαΐου και για τα χρέη προς την Εφορία και τα Ταμεία.
Ιδιώτες και τράπεζες πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο αρκετοί οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα, θα πιεστούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προκειμένου να μην χάσουν το ακίνητό τους.
Σήμερα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 70 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ την επόμενη Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου θα πλειστηριαστούν αντίστοιχα άλλα 260 ακίνητα.
Προς ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα βγουν κι αρκετά ακίνητα πτωχευμένων επιχειρηματιών που κάποτε μεσουρανούσαν στην αγορά. Μεταξύ αυτών, είναι τα ακίνητα της Adams Αναγνωστόπουλος, του Καρούζου και των αδερφών Κωνσταντόπουλοι. Για σήμερα είχε προγραμματιστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός και για το κεντρικό εργοστάσιο της χρεοκοπημένης επιχείρησης «Πετζετάκις» με τιμή εκκίνησης 12 εκατ. ευρώ, όμως κρίθηκε άγονος πριν τη διεξαγωγή του καθώς δεν υπήρξε κανένας να ενδιαφερθεί για την κάποτε σημαντική ελληνική βιομηχανία.
Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, αφορούν ακίνητα όλων των κατηγοριών: κατοικίες, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία μέχρι εργοστάσια με τους επισπεύδοντες να είναι τόσο τράπεζες όσο και ιδιώτες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιά Γιώργο Ρούσκα καθημερινά συμβολαιογράφοι εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200 συμβολαιογράφοι, από όλη την επικράτεια, έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι έτοιμοι να «πατήσουν το κουμπί».
Στόχος είναι έως τον ερχόμενο Απρίλιο να έχουν πραγματοποιηθεί 3.000 πλειστηριασμοί, κι αντίστοιχα μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουν εκτελεστεί 1784 πλειστηριασμοί, κυρίως ακινήτων, όλων των κατηγοριών (κατοικίες, βιομηχανική κτίσματα, εργοστάσια, γραφεία και αγροτεμάχια. Μεταξύ των ακινήτων βρίσκονται πολλά μεγαλοφειλετών, κάποιοι εκ των οποίων κυριαρχούσαν άλλοτε στην εμπορική ζωή της χώρας.
Πάντως οι αντιδράσεις αναμένονται έντονες και η Λαϊκή Ενότητα έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα «ημέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών» καλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 6 το απόγευμα ενώ συγκέντρωση στις 6:30 το απόγευμα καλεί το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.