Μεγάλο ποσοστό ενδικοφανών προσφυγών φορολογουμένων απερρίφθησαν σιωπηρά από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

Το 32% των ενδικοφανών προσφυγών, απερρίφθη σιωπηρά από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Φορολογούμενοι που αδίκως τους βεβαιώθηκαν υπέρογκοι φόροι, δεν θα καταφέρουν να δικαιωθούν, πριν η υπόθεσή τους φτάσει στο δικαστήριο και αφού θα έχουν αποπληρώσει το 50% του φόρου.

Η συγκεκριμένη προσφυγή καθιερώθηκε με το άρθρο 63 του ν. 4174/2013 και σκοπό έχει την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων, τα οποία είναι επιβαρυμένα με μεγάλο αριθμό υποθέσεων.

Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, οποιαδήποτε προσφυγή κατά πράξης της φορολογικής διοίκησης κατατεθεί απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια κρίνεται «απαράδεκτη», εάν δεν έχει προηγηθεί η κατάθεσή της στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και καταδεικνύουν πως ο αριθμός των ενδικοφανών προσφυγών που κατατέθηκαν το 2014 στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από φορολογουμένους που αμφισβητούν τους φόρους που τους βεβαίωσε η φορολογική διοίκηση ανήλθαν σε 10.836 προσφυγές.

Από τις 10.836 προαναφερόμενες ενδικοφανείς προσφυγές «ολοκληρώθηκαν» έως το τέλος του Δεκεμβρίου οι 7.832, εκ των οποίων ενεκρίθησαν οι 1.346.

Οι 2.973 προσφυγές απορρίφθηκαν, ενώ για 3.513 προσφυγές «εξέπνευσε» η προβλεπόμενη από το νόμο καταληκτική ημερομηνία για εξέταση τους.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου από τις 1.759 αιτήσεις αναστολής καταβολής του 50% του φόρου που ολοκληρώθηκαν, έγιναν αποδεκτές μόλις 72, δηλαδή στις 1.689 υπόλοιπες περιπτώσεις η προκαταβολή του φόρου 50% καταβλήθηκε κανονικά.

Από τις 1.689 αυτές υποθέσεις, οι 1.239 δεν εξετάσθηκαν από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, απλά απορρίφθηκαν διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από το νόμο καταληκτική ημερομηνία για εξέταση τους.

Βάσει των στοιχείων, οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών που προσβλήθηκαν με δικαστική προσφυγή ανήλθαν στο 38% του συνόλου των απορριπτικών αποφάσεων της ΔΕΔ ή σε 4.151 υποθέσεις.

Σύμφωνα με το in.gr, που δημοσίευσε το θέμα, η ΓΓΔΕ, δεν εξέτασε τις προαναφερθείσες υποθέσεις και κατά συνέπεια φορολογούμενοι που αδίκως τους έχουν βεβαιωθεί υπέρογκοι φόροι να μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους.