Φωτιά στις αντικειμενικές αξίες λόγω Airbnb - Αυξήσεις έως και 20% - Πού αυξάνονται και που πέφτουν οι τιμές

Μεγάλες αλλαγές στο χάρτη της κτηματαγοράς, αλλά και εισηγήσεις για να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και πάνω από 20%, έχει προκαλέσει το φαινόμενο Airbnb. Κι αυτό γιατί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb βοήθησε ώστε ακίνητα ξεχασμένα κι αζήτητα επί χρόνια, πλέον είναι περιζήτητα και σε “τσιμπημένη” τιμή.
Ως αποτέλεσμα, πολλές γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, το Γκάζι, ο Κεραμεικός αλλά κι εκτός Αθηνών, σε Μεσσηνία ή Λακωνία, μετά την εκρηκτική ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι στην πρώτη γραμμή προτίμησης κι οι τιμές τους έχουν πάρει την ανιούσα.
Το φαινόμενο διαπίστωσαν οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει να εισηγηθούν νέες τιμές ζώνης για 10.200 περιοχές και έχουν ήδη υποβάλλει, για πολλές από αυτές, προτάσεις αυξημένων αντικειμενικών.
Ειδικά για το κέντρο της πρωτεύουσας, στην πρώτη γραμμή προτίμησης βρίσκεται το Κουκάκι κι ακολουθούν Πετράλωνα, Κεραμεικός, Γκάζι και Μετς.
Στην περιφέρεια λόγω του φαινομένου της Airbnb, περιζήτητα είναι τα ακίνητα στη Μάνη και ευρύτερα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας. Και μην ξεχνάμε την νησιωτική Ελλάδα. Έντονη άνθιση σημειώνεται στα «φιλέτα» του τουρισμού: Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα.
Είναι ενδιαφέρον ότι μια αναζήτηση για AirBnB διαμερίσματα στη Χίο εμφανίζει 224 καταχωρήσεις, στη Σύμη 124 σπίτια και στην Ιθάκη 75 ακίνητα.
Οι εκτιμητές ακινήτων είχαν μέχρι χθες περιθώριο να καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες κι αναμένεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας έως τις 22 Μαρτίου από το υπουργείο Οικονομικών. Από τους 221 εκτιμητές, οι 36 δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις για 9.000 περιοχές σε σύνολο 10.200. Και βάση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών αυξομειώσεις της τάξεως του 10%-20% σε σχέση με τις σημερινές ισχύουσες τιμές.
Την ίδια ώρα, στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές – λαϊκές συνοικίες οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% αφού σήμερα οι τιμές ζώνης βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω από τα 600- 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Ενώ σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη προτείνουν αύξηση.
Βέβαια αυτές δεν θα είναι οι τελικές τιμές, αφού τις προτάσεις των εισηγητών θα εξετάσει κατόπιν
η Δευτεροβάθμια Επιτροπή και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων.
Αν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις θα παρεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις. Κατόπιν θα παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά ενώ τον τελικό λόγο θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι ο τελικός χάρτης των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, προς τα τέλη Απρίλη.