Το «μπάχαλο» με τις αντικειμενικές κρατά σταθερό τον ΕΝΦΙΑ - Σενάριο για πλαφόν 20 - 25%

Τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018 με βάση τις αντικειμενικές που ίσχυαν την 1η/1/2018 έχει ως εναλλακτική το υπουργείο Οικονομικών αν δεν λυθεί εγκαίρως η δύσκολη εξίσωση του προσδιορισμού των νέων αντικειμενικών.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι ανάμεσα στο 60% των ζωνών για τις οποίες οι ιδιώτες εκτιμητές πρότειναν στις εισηγήσεις τους αυξήσεις από 20% έως και 25% και στις οποίες βρίσκονται και λαϊκές περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Πέραμα, το Περιστέρι, τα Ανω Λιόσια, που αν εφαρμοστούν θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ έως και 30% με ανάλογες αυξήσεις και στους 21 υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν το ακίνητο.

Αν δεν βρεθεί λύση και εφόσον δεχθούν και οι δανειστές, δεν θα αλλάξουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ φέτος αλλά του χρόνου προκειμένου να υπάρχει χρόνος για επιμέρους προσαρμογές χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Ανοιχτά μέτωπα

Οι αντικειμενικές είναι ένα μόνο από τα προβλήματα των 75 ανοιχτών από τα συνολικά 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης (τα 12 θεωρείται ότι έχουν κλείσει) . Το βράδυ της Τρίτης έγινε άλλη μία από τις τηλεδιασκέψεις των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με θέμα το νομοσχέδιο που θα πρέπει να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στον Απρίλιο για πώληση των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ, τις αλλαγές στις ΑΠΕ και την αγορά του φυσικού αερίου που φαίνεται ότι καθυστερεί. Ενα ακόμη θέμα το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι αυτό των αλλαγών στο Δημόσιο.

Η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη ανεξάρτητων γενικών γραμματέων σε όλα τα υπουργεία είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθούν μέχρι και τον Ιούνιο ενώ ανάλογα προβλήματα έχει και η διαδικασία αξιολόγησης και αντικατάστασης των γενικών διευθυντών.

Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων είναι ένα ακόμη από τα σημεία προβληματισμού των δανειστών, αφού, παρά τις υποσχέσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, πολλά χρονοδιαγράμματα έχουν ακυρωθεί και συμφωνούνται καινούργια. Για φέτος ο στόχος για έσοδα ύψους 2,8 δισ. ευρώ θεωρείται εκ των προτέρων εξαιρετικά φιλόδοξο να επιτευχθεί.

Σε όλα αυτά προτίθεται και η δυσπιστία των επενδυτικών οίκων για το μέλλον της Ελλάδας μετά το χρονικό όριο του Αυγούστου, οπότε θεωρείται ότι τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα. Χθες σε νέο σημείωμα προς τους πελάτες της η Citigroup επισήμανε ότι, ακόμη και αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2018 και δεν υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, η Ευρώπη δεν θα αφήσει τη χώρα χωρίς στενή επιτήρηση.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ