CNBC: Αυξάνεται το ρίσκο μιας ελληνικής χρεοκοπίας μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Αυξάνεται το ρίσκο μιας ελληνικής χρεοκοπίας μετά τη νίκη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με ξένους αναλυτές, όπως μεταδίδει το CNBC, σημειώνοντας ότι η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ προκαλεί νευρικότητα στις παγκόσμιες χρηματαγορές.

«Μια περίοδος αβεβαιότητας και αυξημένης νευρικότητας στις αγορές φαίνεται τώρα πιθανή» τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη Jonathan Loynes της Capital Economics, προσθέτοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «εν τέλει αυξάνει το ρίσκο ενός Grexit από την Ευρωζώνη. Η πιθανότητα αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει αυξηθεί σημαντικά».

Αν και οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν προβλέψει μια τόσο μεγάλη διαφορά έναντι της Νέας Δημοκρατίας. «Το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει το ρίσκο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις στις αγορές τη Δευτέρα» λέει ο Ryosuke Kaneko, αναλυτής χρέους στην Mizuho. «Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» προσθέτει ο Tim Cordon, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στην Ασία.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το πόσο τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών θα επηρεάσουν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.