Διορθώνουν τις παράνομες μειώσεις στις επικουρικές – Οι πίνακες με τα νέα ποσά

Κερδήθηκε με 1-0 η πρώτη μάχη στον «πόλεμο» συνταξιούχων – κυβέρνησης για την καταβολή αναδρομικών 22 και πλέον μηνών από τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις, καθώς χθες η υπουργός Εργασίας έδωσε και επίσημα το πράσινο φως για διορθώσεις μέρους των παράνομων μειώσεων στα μηνιαία ποσά που θα λάβουν περίπου 220.000 συνταξιούχοι την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαΐου και θα δουν 10 ως 50 ευρώ επιπλέον στην τσέπη τους.

Στη μάχη αυτή πρωτοστάτησε ο Ελεύθερος Τύπος, που ήταν η πρώτη εφημερίδα από όλα τα ΜΜΕ της χώρας η οποία αποκάλυψε με δημοσιογραφική έρευνα και ντοκουμέντα από τις 11 Ιανουαρίου του 2018 ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «κλέβει» τους συνταξιούχους με παράνομες μειώσεις.

Επιστροφές

Μετά το τσουνάμι των αποκαλύψεων και τις μαζικές αιτήσεις που ορθώς υπέβαλαν οι συνταξιούχοι, η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχτεί την απίστευτη λαθροχειρία και να αρχίσει να επιστρέφει κλεμμένα, έστω και με δόσεις. Το ίδιο είχε γίνει και με τις παράνομες κρατήσεις ασθένειας, καθώς ο Ελεύθερος Τύπος ήταν η εφημερίδα που αποκάλυψε το 2014 με κυβέρνηση Ν.Δ. ότι επιβάλλεται παρανόμως η κράτηση σε υψηλότερο ποσό από το πραγματικό. Αυτές οι κρατήσεις επεστράφησαν, με αναδρομικότητα από το 2012, πέρσι τον Δεκέμβριο. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Οι επιστροφές για τις επικουρικές εν προκειμένω είναι σχεδόν το 5% από το σύνολο των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι λόγω της παράνομης μείωσης που επέβαλε από 1ης/6/2016 το υπουργείο Εργασίας καθώς υπολόγιζε την κράτηση 3% ως 10% του νόμου 3986/2011, στα παλιά και όχι στα νέα και μικρότερα ποσά επικουρικής σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, μετά τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) σε όσους είχαν επικουρική και κύρια πάνω από 1.300 ευρώ.

Το κόστος από τις διορθώσεις που αποκαθίστανται είναι περίπου 3 με 3,5 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ στο σύνολο, δηλαδή από 1ης/6/2016 ως σήμερα, τα αναδρομικά ανέρχονται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Δίνουν λοιπόν 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά αφήνουν πίσω, και συγκεκριμένα μετά το καλοκαίρι, τα αναδρομικά των 60 εκατ. ευρώ.

Πάει για αργότερα

Σε ποσά, η διόρθωση των κρατήσεων που θα γίνει από τις επικουρικές συντάξεις του Μαΐου όπως ανέφερε χθες η κ. Αχτσιόγλου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, σημαίνει μια έμμεση αύξηση της τάξης των 9 ως και 50 ευρώ.

Ομως, για το μεγάλο πακέτο που είναι τα αναδρομικά, η υπουργός, αν και τα προανήγγειλε, εντούτοις δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και στην καταβολή αναδρομικών ποσών που είχαν παρακρατηθεί, τα οφειλόμενα του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Θα γίνει εντός των επόμενων μηνών, να μην υπάρχει ανησυχία».

Η καταβολή των αναδρομικών, ενώ εξεταζόταν για μετά τον Ιούνιο, τώρα, και σύμφωνα με τις δηλώσεις Αχτσιόγλου, φαίνεται πως πηγαίνει για φθινόπωρο ή και τέλος της χρονιάς… με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φέτος ή το 2019.

Ποιους αφορούν

Τα αναδρομικά αφορούν, όπως πρώτος αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, περίπου 200.000 με 220.000 συνταξιούχους με επικουρική από Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), από επικουρικά των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και από επικουρικά ταμεία τραπεζών (ΕΛΕΜ-ΑΤΕ, πρώην Πίστεως και Εμπορικής).

Η παρανομία των κυβερνώντων και «συγκεκριμένων» υπηρεσιακών τους οργάνων που «σκαρφίστηκαν» το κόλπο, και μάλιστα ενυπόγραφα(!), είναι ότι βάζουν τις παλιές και μεγαλύτερες μειώσεις του νόμου 3986/2011 στα νέα και μικρότερα ποσά επικουρικών που κόπηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου από τον Ιούνιο του 2016 και μετά.

Η μείωση αυτή είναι 3% ως 10% και ξεκινά από επικουρικές των 300 ευρώ και άνω. Σε μια επικουρική των 500 ευρώ η κράτηση του ν. 3986 ήταν 6%, δηλαδή 30 ευρώ μείωση το μήνα. Οταν όμως η επικουρική επανυπολογίστηκε και μειώθηκε στα 250 ευρώ, από 1ης/6/2016, το υπουργείο συνέχισε να επιβάλλει την ίδια μείωση των 30 ευρώ, αγνοώντας σκόπιμα ότι, βάσει του νόμου 3986, σε ποσά επικουρικής κάτω των 300 ευρώ δεν προβλέπεται καμία κράτηση! Από εκεί και μετά γεννάται η αξίωση.
Οι παλιές επικουρικές λοιπόν επανυπολογίστηκαν και μειώθηκαν σε όσους είχαν άθροισμα από κύρια και επικουρική πάνω από 1.300 ευρώ (μικτά).

Τα παλιά ποσά των επικουρικών δεν υφίστανται από 1ης/6/2016 και μετά, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να αλλάξει η μείωση του ν. 3986.

Σε όσες επικουρικές, δε, έπεσαν κάτω από 300 ευρώ, δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία μείωση του ν. 3986.

Παρά ταύτα τα Ταμεία διατήρησαν, με οδηγία του υπουργείου Εργασίας, εδώ και 22 μήνες τις μειώσεις που είχαν οι παλιές επικουρικές από το ν. 3986, χωρίς να προσαρμόσουν τις κρατήσεις στα νέα και μικρότερα ποσά!

Επικουρικές ΙΚΑ: Χωρίς αναπροσαρμογή μέχρι… νεωτέρας

Οι επικουρικές του ΙΚΑ δεν έχουν αναδρομικά ούτε διορθώσεις κρατήσεων γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλλε πολύ μεγαλύτερες περικοπές απ’ ό,τι στις επικουρικές άλλων Ταμείων.

Ως εκ τούτου, δεν χρειάστηκε να προβούν και σε παράνομες μειώσεις για να βγουν τα λεφτά που ζητούσε η τρόικα από το ψαλίδι στις επικουρικές. Στα άλλα Ταμεία όμως (Δημοσίου κ.λπ.) η παράνομη μείωση μπήκε γιατί το ψαλίδι Κατρούγκαλου ήταν μικρότερο και στο τέλος τα καθαρά ποσά επικουρικών έβγαιναν ακόμη και με μικρές αυξήσεις μερικών ευρώ.

Για να μη φανεί λοιπόν στην τρόικα ότι ο νόμος και οι περικοπές έγιναν «στο πόδι», και σε άλλους υπήρξαν μειώσεις 50% ενώ για άλλους βγήκαν και αυξήσεις(!), οι φωστήρες του υπουργείου σκέφτηκαν να συνεχίσουν να επιβάλλουν τη μείωση του ν. 3986 που είχε η παλιά επικουρική ώστε στο τέλος το πραγματικό ποσό, αντί να είναι αυξημένο, να είναι μειωμένο, έστω και λίγο. Το κόλπο αποκαλύφθηκε από τον «Ε.Τ.» και τώρα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις επιστροφές.

Οι συνταξιούχοι με επικουρική ΙΚΑ είναι οι πιο αδικημένοι γιατί είχαν μειώσεις 50%.

Η μάχη γι’ αυτούς συνεχίζεται καθώς ο τρόπος που έγινε ο επανυπολογισμός από υπουργείο Εργασίας και Αναλογιστική Αρχή αποδεικνύεται ότι δεν έχει λάβει υπόψη τη σχετική εγκύκλιο ούτε τις παραμέτρους των ετών ασφάλισης και των συντάξιμων αποδοχών για κάθε συνταξιούχο, όπως λέει η εγκύκλιος ειδικά για τα Ταμεία που δεν είχαν καθορισμένο ποσοστό αναπλήρωσης. Σύντομα η λαθροχειρία θα αποκαλυφθεί…

Η λαθροχειρία στις κύριες συνεχίζεται…

Οι διορθώσεις κρατήσεων στις κύριες με ανάλογη διακοπή των παράνομων μειώσεων είναι η επόμενη μάχη για τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επιβάλλει δυο παράνομες μειώσεις αφαιρώντας ετησίως πάνω από 700 εκατ. ευρώ ή αλλιώς μειώνει τις συντάξεις παρανόμως με κρατήσεις από 90 ως και 500 ευρώ το μήνα.

Οι παράνομες μειώσεις που επιβάλλει είναι των νόμων 4093/2012 στο άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ και στα ποσά άνω των 1.400 ευρώ με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που προβλέφθηκε στους νόμους 3863 και 3865 του 2010 (τροποποιούμενων με τους νόμους 3986 και 4002 του 2011).

Στο μεν άθροισμα συντάξεων το υπουργείο Εργασίας οφείλει να υπολογίσει τις μειώσεις 5%, 10% 15% και 20% του νόμου 4093/2012 στα πραγματικά ποσά που έχουν οι συνταξιούχοι μετά τις περικοπές Κατρούγκαλου, ενώ για την ΕΑΣ οφείλει να σταματήσει να την επιβάλλει διότι κρίθηκε αντισυνταγματική και ήδη τα Ταμεία ζητούν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες όσων κάνουν αιτήσεις.

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τα ποσά με ένα κλικ ΕΔΩ

 

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ