ΕΝΦΙΑ: Από τι θα εξαρτηθεί αν θα πληρώσουμε λιγότερα ή περισσότερα

Στις αρχές Ιουνίου θα γίνει μία προσομοίωση της εκκαθάρισης του φόρου του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018. Αυτό θα καθορίσει αν θα αυξηθούν ή θα σταθεροποιηθπύν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και το 2020.

Η εκτίμηση για το τι θα πληρώσουμε θα εξαρτηθεί από τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς και από τη σχέση φετινών και περσινών εσόδων (το 2017 ήταν της τάξης του 3,1 εκατ. ευρώ).

Το επικρατέστερο σενάριο

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το Υπ. Οικονομικών προβλέπει ότι οι φορολογικοί συντελεστές μάλλον θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς θα πληρώσουμε τον ίδιο φόρο ΕΝΦΙΑ.

«Αν λοιπόν δεν χρειαστεί να αυξηθούν οι φορολογικοί συνετελεστές, μπορούμε να αναμένουμε ως και μικρή ελάφρυνση το 2020», λένε πηγές του υπουργείου, αν και πρόκειται για αρκετά αισιόδοξες εκτιμήσεις που εξαρτώνται και από τη διάθεση των δανειστών.

Νέες αντικειμενικές αξίες

Ο υπολογισμός του νέου ΕΝΦΙΑ εξαρτάταιθα εξαρτηθείυχώς, υπάρχουν κατηγορίες περιοχών όπου τα στοιχεία αυτά ήταν ανεπαρκή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε μεγάλες διαφορές ή έλλειψη των εκτιμήσεων των τιμών των ακινήτων και τον καθορισμό γενικών συντελεστών φόρου.

Με δύο λόγια

«Κοντός ψαλμός-Αλληλούια» για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ προμηνύει η ΑΑΔΕ και «Κύριε Ελέησον» για την αποφυγή δυσάρεστων αυξήσεων παρακαλεί το Υπ. Οικονομικών – κι εμείς μαζί του.

Πηγή: economico.gr