Στην Αθήνα αύριο η Τρόικα – «Τρέξιμο» για επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας πριν το Eurogroup

Αύριο Δευτέρα φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ενώ την Τετάρτη θα ξεκινήσουν κανονικά και οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης της τεχνικής συμφωνίας θα πρέπει να γίνει σε τέσσερα εικοσιτετράωρα: από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο.

Στις 24 Μαΐου όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχουν ήδη μπει εδώ και ημέρες στη διαδικασία σύνταξης ενός προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας (compliance report) και επ’ αυτού έχουν καταγραφεί τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών.

Μέχρι το Σάββατο κανονικά θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα.

Για τις αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα κεφάλαια της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν δρομολογηθεί και απομένει σε εκκρεμότητα η συμφωνία για τη μέθοδο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά. Έχει ήδη συμφωνηθεί η αποχώρηση της εταιρείας από την θυγατρική στη Θεσσαλονίκη και η ενίσχυση της παρουσίας της στην Αθήνα.

Αύριο στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, θα συζητηθούν εκτενώς τα προαπαιτούμενα. Όπως φαίνεται όμως δεν θα μπορούν να έχουν εκπληρωθεί έως το Eurogroup του Ιουνίου ή ακόμη και αυτό του Ιουλίου.