Η Τουρκία αυξάνει τα επιτόκια για να ανακόψει την πτώση της λίρας

Κατά 300 μονάδες βάσης (τρεις ποσοστιαίες μονάδες), αύξησε τα επιτόκιά της η τουρκική κεντρική τράπεζα, σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση της λίρας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί από τις παρεμβάσεις του προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε προγραμματίσει για τις 7 Ιουνίου την επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε ότι αύξησε το ανώτατο επιτόκιό της στο 16,5% από 13,5%.

Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι οι μεγάλες πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος – που έχει σημειώσει πτώση περίπου 20% από την αρχή του έτους με μία σειρά ιστορικά χαμηλών επιπέδων – θα ανάγκαζαν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Η πορεία του τουρκικού νομίσματος αντιστράφηκε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και ενισχύθηκε 2% στις 4,5717 λίρες ανά δολάριο στις 19.37 (ώρα Ελλάδας), ενώ προηγουμένως είχε κάνει βουτιά στις 4,9290 λίρες. «Ήταν η ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», έγραψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ στο Twitter, λίγο πριν την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: naftemporiki.gr