Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από ΕΕ, Καναδά και Μεξικό - Αντίποινα ετοιμάζει η Ευρώπη

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, από τα μεσάνυχτα (7:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδος) θα επιβληθούν δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Αντιδράσεις και απογοήτευση στην Ευρώπη

«Είναι μία κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που χαρακτήρισε τους δασμούς «απολύτως απαράδεκτους» και προανήγγειλε μέτρα που θα ανακοινωθούν άμεσα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μονομερείς κινήσεις που είναι «αδικαιολόγητες και έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

«Οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν πλέον άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να επιβάλλουμε δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο», σημείωσε.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Στηρίζουμε τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και τη βιομηχανία μας και θα ανταποκριθούμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», τόνισε σε μήνυμά του μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μ. Βρετανίας.