Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος μετά την απόφαση Τραμπ για δασμούς - Οι επιπτώσεις κι οι αντιδράσεις

Σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο έχει εξελιχθεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Καναδά, Μεξικό και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Τραμπ τερμάτισε τη δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζει το σκηνικό για έναν εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς, οικονομικούς και μη, συμμάχους της Αμερικής.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος.

Βέβαια, παρέλειψε να δώσει λεπτομέρειες όσον αφορά το τι μπορούν να κάνουν ΕΕ, Καναδάς και Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

«Δίκαιο εμπόριο»

Με μόλις δύο λέξεις παρενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα που ταλανίζει τις παγκόσμιες αγορές.

«Δίκαιο εμπόριο» έγραψε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Twitter.

Φάνηκαν ήδη οι συνέπειες

Οι απρόβλεπτες συνέπειες της απόφασης του Τραμπ άρχισαν ήδη διαφαίνονται στα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του Μαίου τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε σε ΕΕ, Καναδά και Μεξικό κόστισε την Πέμπτη απώλεια 1% του Dow Jones, ο οποίος και «υπέφερε» κυρίως από το θέμα των δασμών.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν και τα διεθνή χρηματιστήρια. Στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη απώλεια έχει η Γερμανία, με τον DAX να χάνει 1,40%, καθώς οι δασμοί αναμένεται να βλάψουν ουσιαστικά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Δε θα ξανακυκλοφορήσει Mercedes στις ΗΠΑ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Απαντούν ΕΕ, Καναδάς και Μεξικό

Η ηχηρότερη αντίδραση, ήταν αυτή του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 16,6 δισ. δολαρίων Καναδά (12,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Παράλληλα η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ ανακοίνωσε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA.

«Είναι μια άσχημη μέρα για το εμπόριο», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη. Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε και συνέχισε: «επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου για την επίλυση της διένεξης και θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών».

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

View image on Twitter
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Μεξικό, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα «επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα», όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζουν αξιωματούχοι οι δασμοί αυτοί θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε.

Moody’s: Οι δασμοί θα βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ

Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Οι δασμοί «θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους εξαγωγείς» αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου.

Λαγκάρντ: Οι φτωχοί θα πληγούν περισσότερο

Οι φτωχότεροι είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να πληγούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο, προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα επιβάλει άμεσα δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά.

«Σε τελική ανάλυση, αν διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο, αν το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών παραγόντων μειωθεί σημαντικά, αυτοί που θα υποφέρουον περισσότερο είναι οι φτωχότεροι» είπε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως εξήγησε, οι πιο φτωχοί είναι εκείνοι που αγοράζουν καταλανωτικά είδη σε χαμηλές τιμές.

Προσφυγή της Κομισιόν στον ΠΟΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης των ΗΠΑ για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ.

«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», είπε.

«Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες.

«Θα επιβάλουμε επίσης αντισταθμιστικά μέτρα και θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουμε την αγορά της ΕΕ από την αλλαγή κατεύθυνσης του εμπορίου που προκαλείται από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ».

Οι δασμοί «πλήττουν τον λάθος στόχο» τονίζει κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων

Οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στο χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρώπη «πλήττουν τον λάθος στόχο» και οι Αρχές θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στο Κογκρέσο για τη ζημία που προκαλείται στις αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έναν κορυφαίο Ρεπουμπλικανό βουλευτή.

«Σε ό,τι αφορά το άδικο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου, το πρόβλημα δεν είναι το Μεξικό, ο Καναδάς και η Ευρώπη – (το πρόβλημα) είναι η Κίνα« τόνισε ο Κέβιν Μπρέιντι, ο οποίος προεδρεύει σε μια από τις σημαντικότερες οικονομικές Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ways and Means Committee).

«Αυτοί οι δασμοί πλήττουν τον λάθος στόχο», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ In.gr