ΡΑΕ: Κι άλλα κρούσματα παρακράτησης χρημάτων πελατών μετά τα ΕΛΤΑ

Σε συμπληρωματικές ακροάσεις καλεί τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχοντας πλέον τη βεβαιότητα από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, ότι πολλές από τις εταιρείες καθυστερούν την πληρωμή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ μολονότι τις εισπράττουν κανονικά από τους πελάτες τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχή έχει καλέσει σε δεύτερο γύρο ακροάσεων αρκετές από τις εταιρείες του κλάδου, κάποιες από τις οποίες ανήκουν και στο top πέντε των προμηθευτών ενέργειας, με σκοπό να αιτιολογήσουν τον τρόπο που εξοφλούν τους διαχειριστές.

Με μεγάλες «τρύπες» σε οφειλές ρυθμιζόμενων χρεώσεων και λόγω του μεριδίου της στην αγορά, εμφανίζεται αντίστοιχα και η ΔΕΗ. Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ βρίσκονται και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Εντός των ημερών, η Αρχή αναμένεται να καλέσει σε νέες ακροάσεις επιπλέον τέσσερις προμηθευτές – traders, εκτιμώντας ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αποκτήσει από τις ΝΟΜΕ είναι μη ορθός και σε κάθε περίπτωση κόντρα στον διακηρυγμένο σκοπό των δημοπρασιών που είναι η διάθεσή τους για να προσφερθούν στους καταναλωτές χαμηλότερα τιμολόγια και να απομειωθεί αντίστοιχα το ποσοστό του κυρίαρχου παίκτη στην αγορά.

Μεταξύ αυτών που θα κληθούν στην προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων είναι η ΚΕΝ, η Volterra, η Green AE και η Eunice Trading.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ξεκινήσει από διμήνου τον έλεγχο στην αγορά ενέργειας, θορυβημένη από τις πρακτικές που φαίνεται να υιοθετούν πολλές από τις εταιρείες του κλάδου για να διατηρηθούν στην αγορά, με πρώτα στη λίστα, τα ΕΛΤΑ.

Για την υπόθεση με την παρακράτηση των χρημάτων της ΔΕΗ που προκάλεσε σάλο, η Αρχή έχει στείλει το φάκελο στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, εποπτεύει τα ταχυδρομεία στον τομέα των εισπρακτικών υπηρεσιών. Στελέχη της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι πολλοί προμηθευτές πωλούν σε τιμές κάτω του κόστους και η ΔΕΗ είναι μία εξ αυτών, με αποτέλεσμα ο τομέας της εμπορίας ενέργειας να εμφανίζει ζημιές.

Στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό του οικιακού τιμολογίου ρεύματος, περιλαμβάνονται η χρέωση συστήματος μεταφοράς, η οποία πρέπει να αποδίδεται από τους προμηθευτές στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η χρέωση συστήματος διανομής στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), καθώς και οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και για το Ειδικό Τιμολόγιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Από τις δύο τελευταίες, το ποσό που συγκεντρώνεται από τα διασυνδεδεμένα νησιά κατευθύνεται στον ΑΔΜΗΕ, ενώ για τα μη διασυνδεδεμένα στον ΔΕΔΔΗΕ. Στη συνέχεια, τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ συγκεντρώνει ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

http://www.newmoney.gr