Χρέος, προαπαιτούμενα & ΔΝΤ στο επίκεντρο του σημερινού EuroWorking Group

Αγωνία σήμερα στο Παρίσι όπου συνεδριάζει το  EuroWorking Group  και οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμάσουν την «συνολική λύση» για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Στο τραπέζι, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και τα τεχνικά ζητήματα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κι ακόμη, η παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ θα περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, γεγονός που αν επαληθευτεί τότε η Γερμανία θα κρατήσει τα ηνία, κάτι διόλου θετικό για εμάς.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν αποφάσεις για τα πιθανά μέτρα για το χρέος, και για το μεταμνημονιακό πλαίσιο.

Όσον αφορά στο χρέος, αναμένεται να αποφασίσουν τι θα ισχύσει με την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων του EFSF. Το ΔΝΤ ζητά επέκταση 15 ετών ενώ η Γερμανία μόνο μια πενταετή επέκταση.

Κι ακόμη θα εξεταστεί και η δόση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται από την τρίτη αξιολόγηση και αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Η εισήγηση προς τον ESM αναμένεται να είναι θετική ώστε να δοθεί στήριξη στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια.