ΕΝΦΙΑ με καπέλο από 59% έως 112%! Αυξήσεις-φωτιά στις λαϊκές περιοχές

Με δύο «κόλπα», το ένα εκ των οποίων είναι και παράνομο, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εισπράξει φέτος από εκατομμύρια φορολογούμενους ποσά ΕΝΦΙΑ σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με αυτά που θα έπρεπε να χρεώσει στην πραγματικότητα.

Ο κύριος ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάρα πολλοί φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα είναι χρεωμένος με «καπέλο» έως και 112,64% εξαιτίας συγκεκριμένων μεθοδεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με τις αντικειμενικές αξίες και τους «συντελεστές παλαιότητας».

Μαγειρέματα…

Ο υπολογισμός του κύριου ΕΝΦΙΑ θα γίνει φέτος κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υπερφορολογηθούν αδίκως εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως κάτοχοι κατοικιών με χαμηλής αξίας ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Συγκεκριμένα:

1. Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, που θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε ισχύ από τις 14 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, όπως κανονικά θα έπρεπε να γίνει και φέτος, με βάση τα όσα προβλέπει ο ισχύων αυτή τη στιγμή ν. 4223/2013 για την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 10% έως και 40% στις περισσότερες από τις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές, όπου σήμερα οι «αντικειμενικές τιμές αφετηρίας» (οι τιμές ζώνης ανά τ.μ.) κυμαίνονται μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η χρησιμοποίηση των σημαντικά αυξημένων αντικειμενικών αξιών που θα τεθούν σε ισχύ από τη 14η/6/2018, αντί των τρεχουσών αντικειμενικών αξιών, οι οποίες ίσχυαν την 1η-1-2018, στον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ θα έχει ως συνέπεια εκατομμύρια φορολογούμενοι που κατοικούν σε «φτωχές» και «λαϊκές» περιοχές να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στο ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλουν. Δηλαδή με το κόλπο της χρησιμοποίησης των αυξημένων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από τις 14/6/2018 (αντί αυτών που ίσχυαν την 1η-1-2018) στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους αναμένεται να ζημιωθούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά, χαμηλά ή ακόμη και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι θα λάβουν τα εκκαθαριστικά του φόρου σημαντικά «φουσκωμένα» σε σύγκριση με πέρυσι.

Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για πολλούς από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα φθάσει το 27,59%, όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» με αναλυτικά δημοσιεύματα τους τελευταίους τρεις μήνες.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ