Το Πεκίνο ανακοίνωσε αντίποινα κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς

Η Κίνα θα επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες «ταυτόσημους» τελωνειακούς δασμούς με εκείνους που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν σε βάρος της Κίνας, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

«Θα λάβουμε αμέσως μέτρα στον τομέα των τελωνειακών δασμών ενός ισοδύναμου εύρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο καλεί τις υπόλοιπες χώρες σε «συλλογική δράση» εναντίον αυτής της «οπισθοδρομικής και ξεπερασμένης συμπεριφοράς» της Ουάσιγκτον, η οποία ανακοίνωσε δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, και οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ομόφωνα την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα προκειμένου να αντισταθμίσουν τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα (25%) και το αλουμίνιο (10%), όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι χώρες ενέκριναν το σχέδιο για την επιβολή δασμών συνολικού ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Το μέτρο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της οποίας θα γίνει στις 20 Ιουνίου. Αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Πηγή: kathimerini.gr