Στην τελική ευθεία για το ελληνικό χρέος - Το κρίσιμο 48ωρο & οι αποφάσεις των δανειστών

Το πιο κρίσιμο έως σήμερα 48ωρο για το ελληνικό χρέος ξεκινά αύριο. Γενικευμένη είναι η πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι κινούμαστε στην τελική ευθεία, και οι στάσεις τους συνοψίζονται ως εξής:

Η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι με την ριψοκίνδυνη πολιτικά πρωτοβουλία της να κλείσει το Σκοπιανό όπως το κλείνει, αποκτά μια έξωθεν καλή μαρτυριά, ικανή να την βοηθήσει στο ζήτημα του χρέους. Δεν ήταν τυχαίος ο υπαινιγμός στην Βουλή, ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναμένει οικονομικά ανταλλάγματα για την στάση της στο Σκοπιανό. Κάτι που για τον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο είναι δεδομένο τι συνέβη.

Η Κομισιόν

Η ΕΕ θέλει να κλείσει η εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί την ευρωζώνη και 8 χρόνια. Ο
Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε  το Eurogroup να λάβει «οπωσδήποτε μέτρα» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους την Πέμπτη. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Public Snat «Δεν πρόκειται για διαγραφή αλλά το βάρος του χρέους πρέπει να ελαφρυνθεί» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Οι Γερμανοί

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με ευκαιρία το μεθαυριανό συνέδριο των Γερμανών βιομηχάνων θα συναντηθούν στο περιθώριο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα συναίνεσης όλων των πλευρών. Και ειδικά του Βερολίνου που κρατά την πιο σκληρή στάση στο θέμα του ελληνικού χρέους για λόγους που σχετίζονται και με τις τοπικές εσωτερικές ισορροπίες.

Ο Γιούνκερ

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ ανέθεσε  σύμφωνα με άλλες πηγές στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και στον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να πιέσουν για εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος, με 3 όρους που έχει θέσει το Παρίσι:

1. Αυστηρή εποπτεία.
2. Όχι νέα μέτρα.
3. Εξαμηνιαία επανεξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της επίτευξης των στόχων.
Οι Γερμανοί ζητούν ο τρίτος όρος να είναι πιο αυστηρός ξαι αυτόν αναμένεται να συζητήσουν μεθαύριο οι Ε. Μακρόν και Α. Μέρκελ.

Το ΔΝΤ

Πολλά θα κριθούν από την στάση του ΔΝΤ για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πολλά κράτη ζητούν να αποσαφηνιστούν, όμως το Βερολίνο αρνείται. Εαν το ΔΝΤ υποχωρήσει, δεν θα έχουμε περιγραφή. Αν όχι, πιθανότατα θα γνωρίσουμε άμεσα το περίγραμμά τους.

Από το newsroom του politisonline.com και του  economico.gr