Μέρκελ, Mακρόν και Γιούνκερ αποφασίζουν αύριο για χρέος κι εποπτεία

Μέρκελ, Mακρόν και Γιούνκερ συζητούν αύριο το θέμα του ελληνικού χρέους και «κλειδώνουν» τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Η κρίσιμη αυτή συνάντηση γίνεται ένα 24ωρο πριν την σύνοδο του Eurogroup, όπου θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο.

Πιέζουν τη Μέρκελ

Μακρόν και Γιούνκερ πιέζουν τη γερμανίδα καγκελάριο να δεχτεί ένα σχέδιο επιμήκυνσης των  ελληνικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από το δεύτερο δάνειο του EFSF, ύψους 47 δις. Η Γερμανία επιμένει σε επιμήκυνση μόλις των τριών ετών και οι συνομιλητές της Κυρίας Μέρκελ θα της ζητήσουν να συμβιβαστεί σε μία «εύλογη» επιμήκυνση 5-7 ετών. Η Ελλάδα θα προτιμούσε 12ετή ή 15ετή επιμήκυνση, αλλά εμπρός στην εμμονή του Βερολίνου θα συμβιβαζόταν και στην 7ετία.

Η εποπτεία

Η συζήτηση αυτή θα συνδεθεί και με το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στο θέμα αυτό η Μέρκελ εμφανίζεται ανένδοτη. Επιμένει σε ένα αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και ελέγχου της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα πλεονάσματα εκείνα που μπορούν να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή των δανειστών.

Τι διαμηνύει η Αθήνα

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει και προς τους τρείς συνομιλητές ότι θεωρεί κρίσιμη την επιμήκυνση όλων των δανείων του EFSF, ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ, και την επαναγορά από τον ESM των ακριβών και μικρής διάρκειας δανείων του ΔΝΤ, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί όρο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Έτσι βγαίνουν οι λογαριασμοί»

Όπως αναφέρει ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η επιμήκυνση των συγκεκριμένων δανείων, για μία περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών, με έναρξη το 2022 είναι απαραίτητη  γιατί θεωρεί ότι « μόνο έτσι βγαίνουν οι λογαριασμοί».

Η επιδίωξη είναι, κατά την περίοδο αυτής της ρύθμισης, το Ελληνικό Δημόσιο να μην πληρώνει τόκους και χρεολύσια για το συγκεκριμένο τμήμα του χρέους (118 δις) και έτσι να ελαφρυνθεί σημαντικά το βάρος της εξυπηρέτησής του μέχρι το 2033. Επί της ουσίας ελαφρύνεται το ίδιο το χρέος καθώς η εξόφλησή του μετατίθεται πολύ αργότερα, στα όρια του 2050. Αυτό διευκολύνει τη χώρα να οργανώσει την οικονομική προοπτική της.

Από το newsroom του politisonline.com και του  economico.gr