Η Γερμανία κέρδισε 2,9 δισ. ευρώ απ’ την ελληνική κρίση

Κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η Γερμανία από την ελληνική κρίση, όπως προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση των Πρασίνων στη Βουλή.

Σύμφωνα με την απάντηση, τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αγοράς Τίτλων» (SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία εισέρευσαν στη Bundesbank και μεταφέρoνται στον γερμανικό προϋπολογισμό από το 2010. Μέχρι το 2017 εισέρευσαν συνολικά κέρδη 3,4 δισ. ευρώ από τις αγορές SMP στην Bundesbank, αναφέρεται στην απάντηση. Δεδομένου ότι μόνο το 2013 και το 2014 τα κέρδη καταβλήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS) και την Ελλάδα, παραμένει ένα υπόλοιπο κέρδους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο οποίο προστίθενται 400 εκατ. ευρώ από τα δάνεια της κρατικής τράπεζας Kreditanstalt für Wiederaufbau / Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση (KfW).

Πράσινοι: «Να τηρήσει τις υποσχέσεις του το Eurogroup»

Το Eurogroup πρέπει να τηρήσεις τις υποσχέσεις του, λέει ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ.

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, υποστηρίζει ότι με βάση την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για διευκολύνσεις προς την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «ενάντια στους δεξιούς μύθους που κυκλοφορούν, η Γερμανία έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την κρίση στην Ελλάδα. Η ίδια η Ελλάδα έχει κάνει σκληρές οικονομίες και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Τώρα θα πρέπει και το Eurogroup να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν δώσει τον λόγο τους ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα».