O Κλάους Ρέγκλινγκ “κόβει το βήχα” στην κυβέρνηση και απειλεί με όπλο το χρέος

Ο ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν με δύο γλώσσες. Στην Αθήνα είναι ευγενικοί, κάνουν δημόσιες σχέσεις και “τα λένε στρογγυλά”, όπως ο Μοσκοβισί. Στην έδρα τους ή γενικά στα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα τα λένε “χοντρά”. Όπως ο  Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Μέσα από τη συνέντευξη αυτή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ότι θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις (Σ.Σ.μεταξύ των οποίων και η περικοπή των συντάξεων) «διαφορετικά ορισμένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πρόσφατα για το χρέος μπορεί να ακυρωθούν».

«Θυμηθείτε την περίοδο Βαρουφάκη»

Με άλλα λόγια ο κ. Ρέγκλινγκ μας λέει “μην ακούτε τα ψελίσματα του Μοσκοβισί , εσείς “τη δουλειά σας”. Και υπενθυμίζει σε όσους από την κυβέρνηση θέλουν να το γυρίσουν στο “τσάμικο” ότι η περίοδος Τσίπρα – Βαρουφάκη “κόστισε κόστισε δισεκατομμύρια στους Έλληνες

Υπενθυμίζει, επίσης,  ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό τη συνεχή αξιολόγηση των αγορών και των επενδυτών όπως συνέβη και με όλες τις χώρες που κάποτε ήταν σε πρόγραμμα. «Θέλουν να γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή μακροπρόθεσμα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Δείτε το Δουβλίνο και τη Μαδρίτη

Ο κ. Ρέγκλινγκ καλεί την Αθήνα να παρακολουθήσει το παράδειγμα του Δουβλίνου και της Μαδρίτης καθώς, όπως λέει, «αυτές οι χώρες έχουν εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα με αποφασιστικό τρόπο και έχουν επιδείξει ιδιοκτησία. Με αυτόν τον τρόπο έδωσαν ένα ξεκάθαρο σήμα ότι οι οικονομικές πολιτικές τους μετά το τέλος του προγράμματος υπηρετούν τους στόχους της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

Ο επικεφαλής του ESM ρωτήθηκε επίσης για ποιους λόγους καθυστέρησε η ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ελλάδα και απάντησε ότι «σε καμια άλλη χώρα τα προβλήματα δεν ήταν τόσο μεγάλα και η διοίκηση τόσο αδύναμη όπως στην Ελλάδα».

Γιατί καθυστέρησε η Ελλάδα

«Επιπλέον στην εποχή Βαρουφάκη η χώρα είχε λάθος κατεύθυνση για έξι μήνες το 2015 και αυτό κόστισε δισεκατομμύρια στους Έλληνες. Γι’ αυτούς τους λόγους η διαδικασία προσαρμογής πήρε 8 χρόνια και όχι 3 όπως συνέβη στις άλλες χώρες» προσθέτει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος αποδίδει τα οικονομικά αποτελέσματα μετά το 2016 στην εφαρμογή «μακρόπνοων και συχνά επώδυνων δομικών μεταρρυθμίσεων. Για παράδειγμα οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά σε πραγματικούς όρους. Αυτό ήταν απαραίτητο γιατί αυξάνονταν περισσότερο από την παραγωγικότητα και η χώρα είχε χάσει την αποτελεσματικότητά της».

«Σήμερα είμαι αισιόδοξος όταν κοιτάζω την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Αν η Ελλάδα μείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων τότε βλέπω ένα καλό μέλλον για την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ» καταλήγει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

economico.gr