Τσακαλώτος: Μπορεί να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα

“Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές χωρίς βοήθεια μετά από τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που συνδέεται με την έξοδο από το πρόγραμμα. Ωστόσο οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, ενδέχεται να χρειαστούν αναθεώρηση”. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Reuters, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ακόμη είπε ότι η συμφωνία του Eurogroup προσέφερε σαφήνεια στους επενδυτές «είτε μιλάμε για το 10ετές κρατικό ομόλογο, είτε για άμεσες ξένες επενδύσεις».

O κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να εξυπηρετεί το χρέος της μακροπρόθεσμα, είπε πως η υπόσχεση που έδωσαν το 2017 οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί, αποτελεί ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας.

«Όπως έχουν τώρα τα πράγματα και εφόσον έχουμε εφεξής σοβαρή κυβερνητική πολιτική, με βιώσιμη ανάπτυξη, τότε νομίζω ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα» σημείωσε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το χρέος μέσω μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και μέσω μέτρων ελάφρυνσης.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν με ρωτάτε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικότερα έχουν ένα πλαίσιο που δίνει μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα».