Νέο χτύπημα στα νοικοκυριά: Μαχαίρι στο οικογενειακό επίδομα στις συντάξεις!

Αυτόματη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου ή και τέκνων) κρύβει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις για εκατοντάδες χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά από σύνταξη και επίδομα μέχρι 18%, που είναι και το πλαφόν των μειώσεων οι οποίες έχουν νομοθετηθεί για να ισχύσουν από τις πληρωμές Δεκεμβρίου 2018 και εφεξής.

Οσοι περνούν το πλαφόν και έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 18% της σύνταξης θα διασώσουν ένα μέρος της οικογενειακής παροχής που λαμβάνουν!

Ο συνυπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων στο ποσό της σύνταξης προβλέφθηκε με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας (23/12/2016), προκειμένου να διασωθεί ένα μέρος τους και αυτό εφόσον οι προσωπικές διαφορές (σύνταξης και επιδόματος) ξεπερνούν το 18%.

Στην πράξη, όμως, με τον επανυπολογισμό που είναι σε εξέλιξη φαίνεται ότι τα επιδόματα αύξησαν το συνολικό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης που επανυπολογίζεται και ανέβασαν για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους τον πήχυ των μειώσεων στο 18%, παρότι η σύγκριση μόνο με τα ποσά των συντάξεων βγάζει διαφορές 8%, 10% ή 15%.

Ο λόγος που οι προσωπικές διαφορές φτάνουν στο -18% ή και παραπάνω είναι διότι στη σύνταξη που επανυπολογίζεται λαμβάνεται υπόψη και το οικογενειακό επίδομα και αυτό το ποσό συγκρίνεται με τη νέα επανυπολογισμένη σύνταξη, που είναι μικρότερη και δεν έχει επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μια επανυπολογισμένη σύνταξη να είναι μικρότερη έως 12%, αλλά με την προσθήκη των επιδομάτων η διαφορά φτάνει ή και περνάει το 18%. Στην πράξη όσοι έχουν από σύνταξη και οικογενειακό επίδομα προσωπική διαφορά έως 18% με τον επανυπολογισμό χάνουν και σύνταξη και επίδομα!

Αντίθετα, το τρικ του συνυπολογισμού των επιδομάτων στις συντάξεις διασώζει με μικρότερες μειώσεις όσους έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη του 18%.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν φεύγει όλο αλλά ένα μέρος των επιδομάτων τους. Αν, για παράδειγμα, η νέα σύνταξη είναι μικρότερη κατά 25% από αυτή που παίρνουν σήμερα μαζί με το οικογενειακό επίδομα, τότε η προσωπική διαφορά είναι -25%, αλλά η περικοπή που θα έχουν στη σύνταξη δεν θα υπερβεί το πλαφόν του νόμου, που είναι 18%. Το άλλο 7% της προσωπικής διαφοράς θα συνεχίσει να καταβάλλεται και μέσα σε αυτό θα είναι και ένα μέρος από τα οικογενειακά επιδόματα.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ