Κουντουρά: Η αλματώδης άνοδος του τουρισμού ωθεί στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους

«Η αλματώδης άνοδος του τουρισμού ωθεί στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους, δημιουργεί νέα οφέλη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά στο Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργεί η αλματώδης αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, με σημαντικά οφέλη για τους επαγγελματίες όλων των παραγωγικών κλάδων, αναφέρθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, που είχε προσκληθεί και μίλησε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής, που οδήγησε στην αύξηση κατά 25% του εισερχόμενου τουρισμού την τριετία 2015-2017 και στην δυναμική εκκίνηση το 2018, με διψήφια αύξηση, στις αφίξεις, στα έσοδα, στην κερδοφορία των ξενοδοχείων, και στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών σε άλλους παραγωγικούς κλάδους, που αποτυπώθηκε και στην αύξηση της απασχόλησης.

Για την Αθήνα, η Υπουργός τόνισε ότι συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές της τουριστικής ανάπτυξης, με συνεχή ρεκόρ αφίξεων- που φέτος αναμένεται να υπερβούν τα 5 εκατομμύρια-, διανυκτερεύσεων και πληροτήτων.

Αναφέρθηκε στο έργο του Υπουργείο Τουρισμού στην στοχευμένη προώθηση και προβολή της Αθήνας ως ελκυστικού προορισμού ταξιδίων πόλεως (city-break) και την ένταξή της στα προγράμματα μεγάλων ταξιδιωτικών ομίλων του εξωτερικού, με αποτέλεσμα από σταθμός διέλευσης τουριστών στο παρελθόν να έχει σήμερα καταστεί δημοφιλής προορισμός ολιγοήμερων διακοπών.

«Δημιουργήσαμε νέα τουριστική ζήτηση για την Αθήνα, και κινητοποιήσαμε το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών ομίλων να προχωρήσουν στο άνοιγμα νέων ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και σε επενδύσεις που αναβαθμίζουν την εικόνα και την τουριστική προσφορά της πρωτεύουσας, προσελκύοντας επισκέπτες υψηλής αγοραστικής δύναμης. Όπως σε όλη την Ελλάδα, είμαστε σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, τις τοπικές αρχές, τους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς, και τον ιδιωτικό τομέα, με όλους εσάς ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε νέα ευκαιρία στην τουριστική ανάπτυξη, που θα αποφέρει νέα έσοδα και νέα επαγγελματική δραστηριότητα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, σε όλους τους επαγγελματίες,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του ΕΕΑ για το αναπτυξιακό σχέδιο του τουρισμού, που καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε πρόσφατα, με συγκεκριμένες στρατηγικές προτεραιότητες για την επόμενη διετία, με στόχο τη βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη τουριστική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό για την προώθηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενός πιο ανταγωνιστικού πλαισίου για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στη βάση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων στον τουρισμό, στην υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο σε ώριμους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και στο σχεδιασμό προγράμματος κατάρτισης και απασχόλησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την εξειδίκευση στο θεματικό τουρισμό.

«Ο τουρισμός, είναι ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία και είναι η γέφυρα που ωθεί στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους. Η τουριστική αύξηση που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε τις μεταφορές, το λιανικό εμπόριο και τις εξαγωγές, την εστίαση και τα τρόφιμα, την μεταποίηση και την αγροδιατροφή, τις κατασκευές, την κτηματαγορά και τους επαγγελματίες. Είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να αποφέρει πολύ άμεσα νέα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας, και να δημιουργήσει οριζόντια και πολλαπλασιαστικά οφέλη», επισήμανε.

Επίσης η Υπουργός ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού διεκδικεί στις επαφές με τους αρμόδιους φορείς στην ΕΕ την ενίσχυση των πολιτικών και των κονδυλίων για τον τουρισμό στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για μετά το 2020.
«Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε δίπλα μας, με προτάσεις και με ακόμη πιο στενή συνεργασία, για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες στην ανάπτυξη προς όφελος όλων των επαγγελματιών», κατέληξε η κα Κουντουρά.
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου έδωσε στην Υπουργό αναμνηστική πλακέτα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά Υπουργός Τουρισμού συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.