Crash test οκτώ ημερών για τα κρατικά έσοδα -Πτώση κατά 10% στις εισπράξεις φόρων

Crash test για τα κρατικά έσοδα θεωρείται ο Ιούλιος καθώς θα πρέπει να αποδοθούν ταυτόχρονα η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και ο ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου.

Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός αυτό καθώς η φθίνουσα πορεία στις εισπράξεις φόρων αγγίζει το 10% σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2018. Επιπλέον, η πορεία των εσόδων θα κρίνει την πρώτη μεταμνημονιακή μάχη με τις Βρυξέλλες για το πλεόνασμα και την πολιτική παροχών για το 2019.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα λόγω των στενών χρονικών ορίων -ο Ιούλιος μας αποχαιρετά σε οκτώ μόλις ημέρες και τίποτε δεν εγγυάται ότι θα υπάρξει κάποια… έκρηξη στα έσοδα, το αντίθετο μάλλον θα συμβεί!

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποδίδουν στον νόμο Κατρούγκαλου και στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα (που –όπως λένε- έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο για φοροδιαφυγή) την σημαντική υστέρηση που καταγράφεται στα κρατικά έσοδα σε σχέση με πέρυσι αλλά και έναντι των μηνιαίων στόχων του 2018).

Η έκθεση της ΑΑΔΕ

Αναζητώντας τις αιτίες του «κακού» και λίγο πριν λήξει η διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (στις 26 Ιουλίου) η Έκθεση για την διακύμανση των φορολογικών εσόδων της ΑΑΔΕ επιχειρεί μια αποτίμηση για τις εισπράξεις Μαΐου, στην οποία διαπιστώνει τα εξής:

  1. Τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους τον Μάιο του 2018 διαμορφώνονται σε 3,06 δισ. ευρώ, εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,84% συγκριτικά με τον Μάιο του 2017 και είναι χαμηλότερα κατά 3,15% σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο είσπραξης
  2. οι άμεσοι φόροι τον Μάιο του 2018 παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, καθώς όλες οι μείζονες κατηγορίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Η εξήγηση που δίνουν στην Πλατεία Συντάγματος, όπως αναφέρεται στην Έκθεση είναι ότι «λόγω της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών που αποδίδονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα, η υστέρηση στα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας, οφείλεται εν μέρει στα μικρότερα εισοδήματα που σπεύδουν να δηλώσουνορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλλουν όσο το δυνατόν μικρότερες εισφορές».

Αποκαλύπτεται σημαντική μείωση εισοδημάτων

Την ίδια στιγμή όμως, αποκαλύπτεται και σημαντική μείωση εισοδημάτων τόσο των μισθωτών όσο και των συνταξιούχων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «αρνητική μεταβολή, επίσης, παρουσιάζουν και τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης (ΚΑΕ 0113), τα οποία μειώθηκαν κατά 6,19 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 495,42 εκ. ευρώ τον Μάιο του 2018, έναντι 501,61 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους».

Για την υστέρηση στα έσοδα από φόρους επιχειρήσεων η εξήγηση είναι πιο απλή και αποδίδεται στην παράταση υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Ετσι, οι έμμεσοι φόροι τον Μάιο του 2018 ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ και σημείωσαν μείωση της τάξης του 11,97% έναντι των αντίστοιχων εσόδων (2,32 δισ. ευρώ) του Μαΐου του 2017. Παράλληλα παρουσίασαν οριακή -έστω- υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,18%.

Η εξέλιξη αυτή τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα, συνολικά στο α΄5μηνο του 2018 οι εισπράξεις να κινούνται κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού, δημιουργώντας ανησυχία για τα υπερ-πλεόνασματα που υπόσχεται προς διανομή η κυβέρνηση.

Και μπορεί μεν για την επίτευξή του υπερπλεονάσματος εφέτος, να φανεί αρκετή μία ακόμη περικοπή δαπανών -που θα εμφανιστεί στο τέλος ως έκτακτη «παροχή»- στην πράξη όμως τυχόν υστέρηση εσόδων έως τότε θα δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της χώρας μας.

economico.gr