Δραγασάκης και Σακελλαρίου συζήτησαν το θέμα της κεφαλαιακής κατάστασης των τραπεζών

Η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ΤΧΣ εξετάσθηκαν στη σημερινή συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Αναστασία Σακελλαρίου στην αντιπροεδρία. Η συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Εξάλλου, απολογισμό με τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2014 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΤΧΣ, λίγο πριν την συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Αναστασία Σακελλαρίου.

Ο απολογισμός αναφέρεται μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης και στις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το στατικό σενάριο δυσμενών εξελίξεων, η συνολική κεφαλαιακή υστέρηση για τις ελληνικές τράπεζες ανήλθε σε 8,7 δισ. ευρώ (Alpha: 0 δισ. ευρώ, Eurobank 4,7 δ δισ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα 3,4 δισ. ευρώ, και Πειραιώς 0,7 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως λαμβάνοντας υπόψη την καθαρή επίπτωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν το 2014, το υπόλοιπο συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα ανήλθε περίπου σε 2,7 δισ. ευρώ (Πειραιώς: 0 δισ. ευρώ, Eurobank 1,76 δισ. ευρώ, και Εθνική Τράπεζα 0,93 δισ. ευρώ).

Στην ίδια βάση σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες αξιολογήθηκαν επίσης βάσει της παραδοχής του δυναμικού σεναρίου (λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν από τη DG-Comp μετά την 1η Ιανουαρίου 2014), με αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα να μην παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση και η Eurobank στην ουσία να μην παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση (18 εκατ ευρώ).