Υπεραμύνεται του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής σύγκλισης χαρακτήρισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Απαντώντας στους επικριτές της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ έχουν προστατεύσει την Ευρωζώνη από τις επιδράσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής και της κρίσης.

Μιλώντας στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της ΕΚΤ, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών, ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι η επανεθνικοποίηση των οικονομιών δεν αποτελεί λύση. «Η ευρωπαϊκή ενότητα, δοκιμάζεται», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές».

Ως ένας ευρωπαϊκός θεσμός που έχει παίξει κεντρικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η ΕΚΤ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής. Αυτό μπορεί να μην είναι δίκαιο – ο στόχος των δράσεων μας είναι πάντα να αμβλύνεται ο αντίκτυπος από τις αναταράξεις στην οικονομία” σημείωσε και υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα πρέπει να ακούμε πολύ προσεκτικά τι λένε όλοι οι πολίτες μας».

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ στη Γερμανία «μας υπενθυμίζουν από πού ήρθαμε και που έχουμε φτάσει. Τη φρίκη που μπορεί να συμβεί όταν βρισκόμαστε διχασμένοι και τα τεράστια βήματα προόδου που μπορούμε να κάνουμε όταν δουλεύουμε. Να μην ακυρώσουμε ότι πετύχαμε. Ας μην λαχταρούμε το παρελθόν», κατέληξε κ. Ντράγκι.