Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε την πυρηνική, παγκοσμίως

Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε την πυρηνική στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, ενώ επίσης διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες παγκόσμιας κατανάλωσης, προκύπτει από την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), με έδρα τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συμβουλίου για το 2015, υπάρχουν εγκατεστημένα 432,42 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, μετά την προσθήκη 63 γιγαβάτ κατά το περασμένο έτος, 17 παραπάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συγκριτικά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, το 2015 υπήρχαν 382,55 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε πυρηνικούς αντιδραστήρες σε όλο τον πλανήτη.

Τα στοιχεία των δύο θεσμικών οργάνων επιβεβαιώνουν ότι η ενέργεια από τον άνεμο είναι πλέον η κορυφαία επιλογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Μεταξύ των χωρών που κινούνται πιο αποφασιστικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω της αιολικής ενέργειας, η Κίνα διαθέτει τις περισσότερες μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας σε λειτουργία, αντιπροσωπεύοντας το 33 τοις εκατό όλων των αιολικών εγκαταστάσεων στον κόσμο.

Η Κίνα είναι επίσης πλέον πρώτη στη συνολική εγκατεστημένη δυνατότητα αιολικής παραγωγής ενέργειας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Την Κίνα ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ινδία και η Ισπανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της σχετικής λίστας κάτω από το Βέλγιο, πέφτοντας μία θέση σε σχέση με το 2014.