Η Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα να μειώσει τη ρύπανση από τις πλαστικές σακούλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να ολοκληρώσει τη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα στο εθνικό δίκαιό της.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, στην τελική προειδοποίησή της προς τις ελληνικές αρχές, εκτιμά ότι η Ελλάδα παραβιάζει την οδηγία για τις πλαστικές σακούλες [οδηγία (ΕΕ) 2015/720], σύμφωνα με την οποία έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 έπρεπε να έχει θεσπίσει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, προκειμένου να καταπολεμηθούν η σπατάλη πόρων και η ρίψη απορριμμάτων.

Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να επιτύχουν αυτήν τη μείωση μέσα από τον καθορισμό τιμής για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς και/ή τη θέσπιση εθνικών στόχων μείωσης. Οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να επιλέξουν από έναν κατάλογο μέτρων, ώστε να επιτύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται οικονομικά μέσα, όπως η επιβολή φόρων ή τελών. Μία άλλη επιλογή είναι ο καθορισμός εθνικών στόχων μείωσης: Τα κράτη-μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι έως το τέλος του 2019 η ετήσια κατανάλωση ανά άτομο δεν θα ξεπερνά τις 90 σακούλες. Έως το τέλος του 2025, αυτός ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί στις 40 σακούλες ανά άτομο. Και οι δύο αυτές επιλογές μπορούν να υλοποιηθούν είτε με υποχρεωτικά μέτρα, είτε μέσω συμφωνιών με τους αντίστοιχους κλάδους της οικονομίας. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να απαγορευτούν οι πλαστικές σακούλες, εφόσον αυτές οι απαγορεύσεις δεν υπερβαίνουν τα όρια που καθορίζει η οδηγία, ώστε να διαφυλαχθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Η Κομισιόν εξετάζει κατά προτεραιότητα εάν τα κράτη-μέλη έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση να μεταφέρουν αυτήν την οδηγία στο εθνικό δίκαιό τους και επομένως αποστέλλει σήμερα την τελική προειδοποίηση προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή αυτά τα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει, πλέον, προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην αιτιολογημένη γνώμη, καθώς και ότι εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση μπορεί να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ