Παραδόθηκαν οι ακτές της Πειραϊκής, αλλά όχι για κολύμβηση

Παραδόθηκαν στο κοινό οι δύο παραλίες της Φρεαττύδας και του Όρμου Αφροδίτης στην Πειραϊκή. Ωστόσο η απόφαση για το αν θα επιτραπεί η κολύμβηση ανήκει στο υπουργείο Υγείας.

Οι παραλίες είχαν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά αντιρρύπανσης» ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την παράδοση των ακτών, ενώ επεσήμανε ότι ο Πειραιάς στο σύνολό του ήταν η πρώτη περιοχή όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, σε λιγότερο από ένα μήνα.

«Σήμερα αυτό που παραδίδεται είναι το κομμάτι της παραλίας. Η κολύμβηση θα επιτραπεί ή όχι, με απόφαση του υπουργείου Υγείας και αυτή θα στηριχθεί στις νέες μετρήσεις που θα έχουμε από το ΕΛΚΕΘΕ. Πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει και αυτό ώστε να ολοκληρωθεί συνολικά ο κύκλος αυτού του άτυχου συμβάντος που ταλαιπώρησε τον Πειραιά και τους υπόλοιπους δήμους, το τελευταίο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις όσων έχουν πληγεί μετά το συμβάν, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται γραφείο του IOPC Funds, το οποίο θα δέχεται τις αιτήσεις αποζημιώσεων για όσους έχουν πληγεί και το αποδεικνύουν με οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνει κάποιος στα δικαστήρια για μακρόχρονες διαδικασίες, αλλά ούτε θα χρειάζεται να πηγαίνει στο Λονδίνο για να αποζημιωθεί. Και οι μικροί, δηλαδή και οι μικρομεσαίοι, θα μπορέσουν να καταθέσουν εδώ στον Πειραιά την αίτησή τους για αποζημίωση» διευκρίνισε ο υφυπουργός .