Θανατηφόρος ο αέρας που αναπνέουμε - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τη ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται άμεσα με περίπου 1 στους 6 θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα,.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι άμεσα ανησυχητικά για την Ελλάδα, καθώς το 8% των θανάτων -δηλαδή σχεδόν 1 στους 11- χάνει τη ζωή του λόγω της ρύπανσης.

Από τους περίπου 122.000 θανάτους του 2015, οι 9.800 συνδέονται με τη ρύπανση.

Από αυτούς, οι 7.216 σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα, οι 257 με τη ρύπανση των υδάτων και οι 1.422 με τη ρύπανση στους χώρους εργασίας. Ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.

Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η ρύπανση μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για το ένα τέταρτο των θανάτων.

Χειρότερες περιπτώσεις το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Τους λιγότερους θανάτους από ρύπανση έχουν το Μπρουνέι και η Σουηδία.

Η μεγαλύτερη επίπτωση στη υγεία προκαλείται από την ρύπανση του αέρα, η οποία συνδέεται με τα δύο τρίτα των θανάτων από ρύπανση (περίπου 6,5 εκατ. πρόωροι θάνατοι το 2015). Ακολουθεί σε σοβαρότητα η ρύπανση των υδάτων (1,8 εκατ. θάνατοι). Η ρύπανση στους χώρους εργασίας ευθύνεται για περίπου 800.000 θανάτους ετησίως και η ρύπανση από μόλυβδο για 500.000 θανάτους.

Η ρύπανση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου κυρίως από καρδιά, εγκεφαλικό και καρκίνο των πνευμόνων.