Έρευνα: Όλα τα εσπεριδοειδή του κόσμου κατάγονται από μία συγκεκριμένη περιοχή

Όλα τα εσπεριδοειδή του κόσμου προέρχονται από τους νοτιοανατολικούς πρόποδες των Ιμαλαΐων, σύμφωνα με τη διεθνή γενετική επιστημονική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν DNA από διαφορετικές χώρες και περιοχές.

Τα πρώτα λεμόνια και πορτοκάλια έκαναν την εμφάνιση τους στον κόσμο πριν από περίπου οκτώ εκατομμύρια χρόνια, ενώ στην πορεία διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ιστορία της εξέλιξης των εσπεριδοειδών δεν είναι ξεκάθαρη μέχρι τώρα. Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, που έκαναν τη συγκεκριμένη δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, εξέτασαν και ανέλυσαν τα γονιδιώματα από πενήντα ποικιλίες εσπεριδοειδών.

Με βάση τα αποτέλεσμα των ερευνών εξήγαγαν το συμπέρασμα για την καταγωγής τους, δηλαδή ότι προέρχονται από μία περιοχή που περιλαμβάνει το ανατολικό Άσαμ της Ινδίας, τη βόρεια Μιανμάρ και το δυτικό Γιουνάν της Κίνας.

Με την πάροδο του χρόνου, όταν πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια άλλαξε το κλίμα της περιοχής, με αποτέλεσμα οι μουσώνες να γίνουν πιο ήπιοι και ο καιρός πιο ξηρός, εξαπλώθηκαν από τα Ιμαλάια προς την Ανατολική Ασία. Από εκεί έφθασαν στον υπόλοιπο κόσμο, μέχρι την Αυστραλία, πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η γενετική τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθούν νέες ποικιλίες εσπεριδοειδών, πιο ανθεκτικές στις αρρώστιες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, καθώς και πιο νόστιμες.