Παλιά DVD και CD μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Με την επικράτηση νέων τρόπων παρακολούθησης ταινιών και αγοράς μουσικής, όλο και περισσότεροι οπτικοί δίσκοι καταλήγουν στη χωματερή ή στην ανακύκλωση. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, όλα αυτά τα παλιά CD και DVD μπορούν να αποκτήσουν δεύτερη χρησιμότητα βοηθώντας στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σε πρόσφατη μελέτη, διεθνής ομάδα Πολωνών και Αμερικανών ερευνητών, με Επικεφαλής τον Μίτεκ Γιάρονιετς, αναφέρει πως υπάρχει τρόπος να μετατραπούν οι παλιοί οπτικοί δίσκοι σε υλικό που μπορεί να προσλάβει διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου, καθώς και άλλες ενώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κατασκευαστές των οπτικών δίσκων συνήθως χρησιμοποιούν φυσικές πηγές όπως το γαιάνθρακα και το ξύλο, για να σχηματίσουν επεξεργασμένο ενεργό άνθρακα. Στη συνέχεια το υλικό χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, από αποκαφεϊνοποίηση έως και καθαρισμό φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να προετοιμάζουν ενεργό άνθρακα από καθημερινά πλαστικά προϊόντα, και η ομάδα του Γιάρονιετς σκέφτηκε πως μπορούν να αξιοποιηθούν έτσι οι οπτικοί δίσκοι, ένα ταχέως αυξανόμενο κομμάτι των απορριμμάτων σήμερα.

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν θραύσματα οπτικών δίσκων και τα μετέτρεψαν σε δύο είδη ενεργού άνθρακα με μεγάλη ειδική επιφάνεια και μεγάλο όγκο πόρων. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν στα νέα υλικά να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Τα ίδια υλικά μπορούν επίσης να απορροφούν αέριο υδρογόνο και βενζόλιο, μία καρκινογόνο ένωση που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές διεργασίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτός από τις εφαρμογές για τη δέσμευση άνθρακα, τα υλικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το διαχωρισμό πτητικών οργανικών ενώσεων και την αποθήκευση υδρογόνου.

Πηγή: naftemporiki.gr