Η ελληνική συμμετοχή στη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) θα είναι ο επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής στη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας που θα διεξαχθεί από τις 28 Μαΐου έως τις 27 Νοεμβρίου και θα παρουσιάσει την έκθεση υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op.

Η εκπροσώπηση της ελληνικής συμμετοχής στη Biennale για το 2016 παρουσιάζει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

Πρώτον, το θέμα της φετινής Biennale «Reporting from the Front – Ανταπόκριση από το Μέτωπο» με σαφείς αναφορές στην τραγική εξάπλωση των ένοπλων συρράξεων και των προσφυγικών ρευμάτων στη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας, αποτέλεσε μία ενδιαφέρουσα ανορθογραφία στην συχνά απολίτικη έως τώρα συνηθισμένη θεματολογία της Biennale.

Δεύτερον, η διοργάνωσή της δεν ανατέθηκε «εργολαβικά» -ως συνήθως- σε κάποιον εκπρόσωπο της ελίτ του εγχώριου συντεχνιακού στερεώματος, μακριά από τα πραγματικά ζητήματα του κλάδου, της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτόνων. Αντίθετα, τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβε ένας θεσμός συλλογικής εκπροσώπησης των αρχιτεκτόνων, ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, χωρίς προσωποπαγή χαρακτήρα, διάσημους curators και τετελεσμένες αποφάσεις “από τα αποδυτήρια”.

Τρίτον, στην εσωτερική κατάσταση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, «εθνικού επιτρόπου» και διοργανωτή της ελληνικής συμμετοχής στη Biennale για το 2016, φάνηκε πως κάτι μπορεί να αλλάξει, να ανατρέψει τη μακροχρόνια πορεία απομάκρυνσης του Συλλόγου από τις αναζητήσεις της πληττόμενης πλειοψηφίας των αρχιτεκτόνων, των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης ευρύτερα. Η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων και στη διοίκηση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, οι πρώτες αισιόδοξες κινήσεις με τη θεσμική κάλυψη πρωτοβουλιών “από τα κάτω” και ο προγραμματισμός ριζοσπαστικών και ανοιχτών δράσεων δημιούργησε την προσδοκία μίας εναλλακτικής παρουσίας και δράσης του Συλλόγου κόντρα στην πανταχού παρούσα Τ.Ι.Ν.Α.

15i_mpienale_arhitektonikis_tis_venetias

Το #ThisIsACo-op (this is a co-operative) απαντά στην πρόκληση της φετινής θεματικής της Μπιενάλε αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργατικότητας, την ανθρώπινη σύμπραξη ως ουσιαστική πολιτική πρόταση για την αντιμετώπιση της πολυδιάστατης καθημερινής κρίσης. Ταυτόχρονα, ερευνά, επεξεργάζεται και εκθέτει τα πολλαπλά μέτωπα της κρίσης: το προσφυγικό, την κρίση πόλης, το δικαίωμα στην στέγη και την κρίση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα.

Το #ThisIsACo-op αποτελεί ένα συνεργατικό πείραμα, μία καινοτόμα, νέα εκθεσιακή πρόταση, ένα ανοιχτό εργαστήριο από τα κάτω προς τα πάνω. Τα μέλη του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, αποτελούν τον φετινό επιμελητή του Ελληνικού Περιπτέρου. Ένα πλέγμα ομάδων σύμπραξης co-op (συνεργασίας) οργανώθηκε και εργάζεται σε όλα τα στάδια της υλοποίησης της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία περιλαμβάνει, πέραν της καθ’ εαυτής έκθεσης, την διεξαγωγή σειράς συμμετοχικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων in situ.

Το Ελληνικό Περίπτερο θα είναι μια εξελισσόμενη ερευνητική μηχανή, μια δυναμική «αρχειοθήκη» όπου θα εκτεθούν οι θεωρητικοί προβληματισμοί, οι αρχιτεκτονικές προτάσεις και το ερευνητικό υλικό ομάδων και συλλογικοτήτων, που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Την Πέμπτη 21 Απριλίου και ώρα 12:30 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για την παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Το εγχείρημα θα παρουσιάσουν η Ειρήνη Κλαμπατσέα, Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, η Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ και μέλη του #ThisIsACo-op.