Πώς ένα σιλό σιτηρών έγινε μια εντυπωσιακή κατοικία

Ένα ανακαινισμένο σιλό σιτηρών του 1955, στην καρδιά της ιστορικής περιοχής Garfield, στο κέντρο της πόλης Φοίνιξ, στην Αριζόνα προκαλεί αίσθηση.

Το σιλό αγοράστηκε από έναν αγρότη του Κάνσας και στη συνέχεια ο αρχιτέκτων Christoph Kaiser το μετέτρεψε σε ένα πολύ άνετο και σύγχρονο σπίτι για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ευρυχωρία και άνεση, στα 20,7 τ.μ. του ισογείου χώρου και στα 30,6 τ.μ. που είναι η συνολική επιφάνεια της κατοικίας, ο Christoph Kaiser σχεδίασε όλες τις λειτουργίες στην περίμετρο του σιλό, ακολουθώντας πιστά το κυρτό σχήμα.

Δεδομένης της κυκλικής μορφής του σιλό και της θέσης του αρχιτέκτονα που δεν ήθελε να σχεδιάσει ένα κουτί μέσα σε ένα κυρτό κέλυφος, όλα τα έπιπλα, είναι επί παραγγελία έτσι ώστε να ταιριάζουν με την καμπύλη του σπιτιού. Οι καρέκλες Eames Wire, ένα από τα λίγα μη προσαρμοσμένα στοιχεία.

Το ισόγειο περιλαμβάνει την κουζίνα, την τραπεζαρία, το σαλόνι και το μπάνιο, ενώ στο πατάρι τοποθετήθηκε το υπνοδωμάτιο, που είναι λουσμένο στο φως χάρη σε μια σειρά από παράθυρα και από τον φεγγίτη της οροφής.

Η επαναχρησιμοποίηση υλικών, όπως το σιλό και η ξυλεία καρυδιάς και η χρησιμοποίηση ενός παθητικού συστήματος κλιματισμού σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό φεγγίτη στην κορυφή του σιλό μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα της κατοικίας.

Οι μικροί χώροι απαιτούν από τους σχεδιαστές πολύ φαντασία και σχεδιαστική δεινότητα ώστε να δημιουργήσουν κατοικίες που διαθέτουν ευκολίες αντιστρόφως ανάλογες των τετραγωνικών τους, κάτι που κατάφερε ο αρχιτέκτων Christoph Kaiser που μετέτρεψε ένα σιλό 30,6 τ.μ., σε ένα πολύ άνετο και σύγχρονο σπίτι.

Silo 1

Silo 2

Silo 3

Silo 4

Silo 5

Πηγή: christophkaiser.com