Λεξικό με 3 εκατ. λέξεις και αργκό εκφράσεις

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στις 1.819 σελίδες του, τρία εκατομμύρια λέξεις-ψηφίδες, 75.000 λήμματα και 103 γνωστικοί τομείς, αποδεικνύουν το ότι, τελικά, είναι ζωντανός οργανισμός η ελληνική γλώσσα.

Προϊόν δεκαετούς έρευνας το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» που παρέδωσε σήμερα σε ερευνητές και κοινό η Ακαδημία Αθηνών, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά νεολογισμούς (ιός Εμπολα, μπότοξ, γενόσημα), λέξεις με καινούργια σημασία, αλλά και αργκό εκφράσεις (μπαχαλάκιας).

«Βασικοί στόχοι του λεξικού, η ανάδειξη του πλούτου και της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, χωρίς να παραγκωνίζεται η κληρονομιά της, καθώς και η παροχή όλων των απαραιτήτων λεξικογραφικών υλικών για τους ερευνητές», όπως εξήγησε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Το λεξικό βασίζεται σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με 120.000 λήμματα, από τα οποία συμπεριλήφθηκαν στις σελίδες του τα 75.000. Στα περιεχόμενά του 5.000 νεολογισμοί που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο λεξικό, καθιερώνεται η διπλή ορθογράφηση που συναντάμε σε περίπου 500 λέξεις (αβγό ή αυγό; συγγνώμη ή συγνώμη;).

Στις καινοτομίες του, μεταξύ άλλων, η αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών, ενοποίηση σημασιών, η διάκριση της σημασίας από τη χρήση, καταγραφή αυθεντικών παραδειγμάτων, αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων (ομορφιά: αγγελική, αξεπέραστη, απίστευτη, απόλυτη, ασύγκριτη, διακριτική, εκθαμβωτική, εκρηκτική, εντυπωσιακή, εξαιρετική, εξωτική, κλασική, μαγευτική, μοναδική, τεχνητή), ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων.

Η υλοποίηση του λεξικού κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ θα διατίθεται προς 48 ευρώ. Από το βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας θα πωλείται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και φοιτητές στην ειδική τιμή των 35 ευρώ. Τα έσοδα από τη διάθεσή του θα δοθούν για έρευνες νέων άνεργων επιστημόνων.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22802&subid=2&pubid=64088040