Γλυκές... σκέψεις, χιούμορ και "φανταστικά" ταξίδια:  Καλή βιβλιο-χρονιά!

Πάει ο παλιός ο χρόνος… Και ο καλύτερος τρόπος να υποδεχτεί κανείς τον καινούριο είναι ταξιδεύοντας, έστω και με τη φαντασία του. Οι γιορτές άλλωστε δεν τελειώνουν εδώ και τα βιβλία κάθε άλλο παρά…εποχικό δώρο είναι. Αντίθετα, μπορεί να καλύψει όλες τις εποχές, τα γούστα και τις ψυχικές διαθέσεις. Και είναι το καλύτερο δώρο για τον εαυτό μας.

Γλυκά, σκέψεις, χιούμορ και ταξίδια στ’άστρα και στα όνειρα. Ας ξεκινήσουμε…

ΜΟΝΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Συγγραφέας: Άκης Πετρετζίκης. Εκδόσεις: Πατάκη. Σελ.: 160. Τιμή: 19,50 € (e book:15,60 €)ΜΟΝΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Χρειάζεται και κάτι άλλο; Ένα βιβλίο απολαυστικό, ξεχωριστό, όσο και η γεύση της πραγματικά καλής σοκολάτας. Από τον chef Άκη Πετρετζίκη και τις εκδόσεις “Πατάκη” ένα αφιέρωμα στη σοκολάτα και σε όλους όσοι αγαπούν να την απολαμβάνουν.

Μυστικά, συμβουλές, πληροφορίες και περισσότερες από 35 συνταγές που θα απογειώσουν τις ζαχαροπλαστικές σας ικανότητες και θα γεμίσουν την κουζίνα σας με ακαταμάχητο σοκολατένιο άρωμα.

Αρνητικοί Συσχετισμοί

Για όλους αυτούς που έχουν μάθει να χαμογελούν με τα κακώς κείμενα, ακόμη και όσα συμβαίνουν την τελευταία τριετία στη χώρα μας, αλλά και να τα κρίνουν, το βιβλίο του Πάνου Ζάχαρη είναι ένας “δυνατός” σύμμαχος. Σκίτσα εφημερίδας, εφήμερα, φτιαγμένα απ’ τα μολύβια και τα πενάκια του γελοιογράφου Πάνου Ζάχαρη, καταδικασμένα να ζήσουν όσο κρατά μια γρήγορη ματιά: μισό λεπτό… Το λεύκωμα περιλαμβάνει λίγες, επιλεγμένες γελοιογραφίες από όσες δημιουργήθηκαν την περίοδο 2013-2016 για την εφημερίδα Το Ποντίκι και το ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως.

 

 

Star Wars: Μετά την πτώση

Για τους φανατικούς των βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και ειδικά του “μύθου” -πρωτ΄στως κινηματογραφικού – των Star Wars, δεν χρειάζονται εισαγωγές. Αρκεί η περίληψη του βιβλίου:

starwats“Σε μια μοναχική αναγνωριστική αποστολή πάνω από τον μακρινό πλανήτη Ακίβα, ο πιλότος Γουέτζ Αντίλις παρακολουθεί αυτοκρατορικά Σταρ Ντιστρόιερ να μαζεύονται σαν αρπακτικά που διαγράφουν κύκλους έτοιμα για επίθεση, αλλά πιάνεται αιχμάλωτος πριν μπορέσει να το αναφέρει στους ηγέτες της Καινούργιας Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, στην επιφάνεια του πλανήτη, η πρώην μαχήτρια των Επαναστατών Νόρα Γουέξλεϊ έχει γυρίσει στον τόπο της – κουρασμένη από τον πόλεμο, έτοιμη να επανασυνδεθεί με τον αποξενωμένο γιο της, αδημονώντας να χτίσει μια καινούργια ζωή σε κάποιο μακρινό μέρος. Όταν, όμως, ακούει τυχαία το αγωνιώδες σήμα κινδύνου του Γουέτζ Αντίλις, καταλαβαίνει ότι η θητεία της ως μαχήτριας της ελευθερίας δεν έχει ακόμη τελειώσει. Αυτό που δεν ξέρει είναι πόσο κοντά βρίσκεται ο εχθρός, πόσο αποφασιστική και επικίνδυνη θα είναι η αποστολή της και αν μπορεί να εμπιστευτεί τους καινούργιους της συμμάχους…”

Του Chuck Wendig, σε μετάφραση Ειρήνης Παϊδούση. Από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο”.

“Ο Κίτσος ο λεβέντης και άλλες αγγελίες”

o-kitsos-o-lebentis-kai-alles-aggelies-9789600516937-200-1212169Το βιβλίο των Θανάση Γιοχάλα και Ζωής Βαΐου περιλαμβάνει περίπου 2.600 αγγελίες της περιόδου 1833-1940, ερανισμένες από 142 εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας. Αναφορές γίνονται και σε πολλές άλλες ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόκειται για αγγελίες ιδιωτικού κυρίως αλλά και δημοσίου ενδιαφέροντος, οι οποίες προβάλλουν τη σχέση ατομικού και συλλογικού. Οι διαφημιστικές καταχωρίσεις, οι υποχρεωτικές δημοσιοποιήσεις (πλειστηριασμοί), οι αγορές και οι πωλήσεις, τα συγχαρητήρια αλλά και τα απειλητικά αγγελτήρια, οι δηλώσεις απώλειας ή εξαφάνισης, η προσφορά ή η αναζήτηση εργασίας αποτελούν ένα υλικό που αποδίδει την κοινωνική ατμόσφαιρα της μακράς αυτής περιόδου.

Από τις εκδόσεις “Βιβλιοπωλείον τη Εστίας”. Ένα μικρό δείγμα:

Εδραπέτευσεν ο Κίτσος ο λεβέντης, η έλαφος του κ. Παρασκευαΐδου.
Ο συλλαβών αυτήν παρακαλείται να την παραδόση τω ιδιοκτήτη.

“Εφημερίς”
ΕΤΟΣ Ε΄, ΑΡΙΘ. 19
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 1878

Επιθυμών να έλθω εις πνευματικήν επικοινωνίαν με την μητέρα μας Ελλάδα, ζητώ αλληλογραφία με μορφωμένας παρθένους της γλυκειάς πατρίδος.
Διευθύνεις Gh M rue Oitug 3 Braila
Roumanie

“Σφαίρα”
ΕΤΟΣ ΣΤ΄, ΑΡΙΘ. 296
Σάββατον 4 Οκτωβρίου 1924

O Μαιτρ της Δευτέρας Παρουσίας

Σε νέα συμπληρωμένη έκδοση από την “Κίχλη” το απολαυστικό μυθιστόρημα αγωνίας του Leo Perutz, σε μετάφραση Ρόζας Ιωαννίδου και επιμέλεια  Έμης Βαϊκούση και Γιώτας Κριτσέλη.

perutz_o-maitr“ΒΙΕΝΝΗ, 1909. Ο ηθοποιός του Αυλικού Θεάτρου Ευγένιος Μπίσοφ βρίσκεται νεκρός στο περίπτερο της έπαυλής του. Ο θάνατός του συνδέεται με μια σειρά μυστηριωδών θανάτων. Πρόκειται για αυτοκτονίες ή για φόνους; Είναι ένοχος ο αφηγητής της ιστορίας, ο βαρόνος φον Γιος; Δύο φίλοι του νεκρού ηθοποιού, υιοθετώντας τον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς και του δρ Ουώτσον, αναλαμβάνουν τη διαλεύκανση του φόνου. Ρόλο ντετέκτιβ ωστόσο καλείται να παίξει και ο αναγνώστης, καθώς η ιστορία αιωρείται συνεχώς ανάμεσα στη βεβαιότητα και την αμφιβολία, στην αλήθεια και το ψέμα.

Ο Μαιτρ της Δευτέρας Παρουσίας συνδυάζει με τον φυσικότερο τρόπο την τέχνη με την απόλαυση, την αγωνία για την έκβαση της πλοκής με την αγωνία μιας συνείδησης η οποία καλείται να αντιμετωπίσει το φάσμα της ενοχής.
Ο Λ. Πέρουτς έχει στήσει αριστοτεχνικά την ιστορία του με φόντο την πρωτεύουσα της άλλοτε κραταιάς Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ένας ολόκληρος κόσμος, που σε λίγο θα τον σαρώσει ο πόλεμος, προβάλλει με ενάργεια χάρη στην αφηγηματική μαεστρία του συγγραφέα, την υποβλητική ατμόσφαιρα και την ελεγειακή διάθεση που αποπνέει το έργο.” (Από την έκδοση)

Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα

Από τις εκδόσεις “Πόλις” το βιβλίο του Michael J. Sandel που έγινε διεθνές Best seller ανοίγει μια “καυτή” συζήτηση για την υποταγμένη στην αγορά εποχή μας: Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των αγορών σε μια δημοκρατική κοινωνία και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα ηθικά και συλλογικά αγαθά που οι αγορές δεν σέβονται και το χρήμα δεν μπορεί να αγοράσει;

film“Ένας διάσημος πολιτικός φιλόσοφος επανεξετάζει τον ρόλο που οι αγορές και το χρήμα πρέπει να παίζουν στην κοινωνία μας.
Πρέπει άραγε να πληρώνουμε τα παιδιά για να διαβάζουν βιβλία ή να παίρνουν καλούς βαθμούς; Είναι σωστό να τιμολογούμε την ανθρώπινη ζωή προκειμένου να αποφασίζουμε πόση ρύπανση να επιτρέπουμε; Είναι ηθικό να πληρώνουμε ανθρώπους για να δοκιμάζουν επικίνδυνα νέα φάρμακα ή να δωρίζουν τα όργανά τους; Μπορούμε να προσλαμβάνουμε μισθοφόρους για να πολεμούν αντί για εμάς, να στέλνουμε κρατούμενους σε φυλακές κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να βγάζουμε σε πλειστηριασμό την είσοδο σε καλά πανεπιστήμια ή να πουλάμε την υπηκοότητα σε μετανάστες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν;
Στο βιβλίο του “Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα”, που περιελήφθη στη λίστα με τα μπεστ σέλερ των New York Times, ο Michael J. Sandel καταπιάνεται με ένα από τα μεγαλύτερα ηθικά ζητήματα της εποχής μας: Υπάρχει τίποτα κακό σε έναν κόσμο όπου όλα είναι για πούλημα; Αν ναι, πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τις αξίες της αγοράς να διεισδύσουν σε τομείς της καθημερινής ζωής όπου δεν έχουν θέση; Ποια είναι τα ηθικά όρια των αγορών; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μετάφραση: Μιχάλης Μήτσος, επιμέλεια: Άννα Μαραγκάκη.

 

Καλή ανάγνωση και καλή χρονιά!

Επιμέλεια: Λ.Β.