"Φιλόδημος: Περὶ παρρησίας - Επικούρεια Ψυχοθεραπεία", απόψε στον Ιανό

Οι εκδόσεις “Θύραθεν” παρουσιάζουν απόψε Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, στις 17:30, το βιβλίο “Φιλόδημος. Περὶ παρρησίας. Επικούρεια Ψυχοθεραπεία” σε εισαγωγή-μετάφραση-σχόλια Χρήστου Γιαπιτζάκη. Στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24)

Θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Χρούσος καθηγητής Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή, Παν/μιο Αθηνών

Χρήστος Γιαπιτζάκης επίκουρος καθηγητής Νευρογενετικής-Ιατρική Σχολή, Παν/μιο Αθηνών

Γιάννης Ζέρβας αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής, Παν/μιο Αθηνών

Άννα Παγοροπούλου επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας, Παν/μιο Αθηνών

Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας, Παν/μιο Αθηνών

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«…πολλές φορές, συγχυσμένοι από την επιτίμηση δεν αντιλαμβάνονται τη φρόνηση. Κάποτε νομίζουν ότι ο θεραπευτής παραλογίζεται επιτιμώντας τους ενώ δεν έχουν σφάλει, ή ό τι παρέβλεψε κάτι από αυτά που ακόμη και ένας σοφός ενδέχεται να παραβλέψει, ή ό τι εί ναι μεν πιο συνετός, αλλά δεν τους αγαπά ή τους μισεί ή τους φθονεί…»

filodhmosΈνα μικρό απόσπασμα μιας πρώιμης, αρχαιοελληνικής ψυχοθεραπευτικής πραγματείας. Η επικούρεια μέθοδος της παρρησίας, μακρινός πρόγονος της ψυχανάλυσης, απαιτούσε «να λέγονται ό λα από όλους», στα πλαίσια ομαδικών συνεδριών. Στο Περί παρρησίας του Φιλόδημου, ανακαλύπτουμε –έστω, σε αποσπασματική μορφή– την ψυχοθεραπευτική μέθοδο που εφαρμοζόταν στην αρχαιότητα από τους Επικούρειους.

Το Περί παρρησίας είναι ένα από τα έργα του επικούρειου Φιλόδημου, που περιλαμβάνονται στους Πάπυρους του Ερκουλάνεουμ (Ηράκλειο)· η πόλη βρίσκεται κοντά στη σημ. Νάπολη. Το 79 μ.Χ. αφανίστηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου. Οι αμέτρητοι πάπυροι σώζονται σε απανθρακωμένη μορφή, ωστόσο με τις νέες τεχνολογίες η ανάγνωσή τους είναι πλέον εφικτή –αν και ιδιαίτερα επίπονη– και το έργο της αποκατάστασης των κειμένων τους συνεχίζεται, με τη συνδρομή μιας πλειάδας ειδικών και επιστημόνων.