«Ανεξέλεγκτα στοιχεία»: Οι μνήμες μιας εξεγερμένης γενιάς

Από τις εκδόσεις “Πόλις” κυκλοφορεί το βιβλίο του Stéphane Osmont «Ανεξέλεγκτα στοιχεία», σε μετάφραση Αριάδνης Μοσχονά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

anexselegtaΗ ιστορία ξεκινά μ’ ένα τηλεφώνημα που δέχεται ο ήρωας του βιβλίου από τη Φεντόρα, τον νεανικό του έρωτα: εκείνη έχει μόλις βγει από τις ιταλικές φυλακές, μετά την έκτιση της ποινής της για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Prima Linea.
Και μετά αρχίζουν οι μνήμες: Παιδιά, έζησαν σε ένα ελευθεριακό κοινόβιο· έπειτα πέρασαν στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και εντάχθηκαν σε αριστερίστικες οργανώσεις, πρώτα στη Γαλλία κι ύστερα στην Ιταλία. Συμμετείχαν σε ληστείες και ένοπλες επιθέσεις. Εκείνη συνέχισε. Αυτός σταμάτησε, λίγο πριν πατήσει τη σκανδάλη.
Ο Στεφάν Οσμόν αποτυπώνει τον απίστευτο δυναμισμό μιας εξεγερμένης γενιάς, με τις ουτοπικές προσδοκίες της, τις γενναιόδωρες και άναρχες αυταπάτες της, τον πνευματικό της αναβρασμό, τη μουσική της ευρηματικότητα, τα ναρκωτικά, τα βιβλία και τα περιοδικά της, τους ελεύθερους έρωτές της…

Έγραψαν/είπαν για το βιβλίο:

Ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό, όπου μια παθιασμένη ερωτική ιστορία συνυφαίνεται με τη λεπτομερή πολιτική αναπαράσταση. Ο Οσμόν υπογράφει το καλύτερό του βιβλίο.
Le Nouvel Observateur

Ο Οσμόν υπογράφει το πιο προσωπικό και βαθύ βιβλίο του· το πιο τρυφερό και αμείλικτο, επίσης. Τείνει τον καθρέφτη σε μια γενιά που, πέρα από τον μύθο της, μετράει τα χαμένα παιδιά της.
Le Monde

Η εποποιία ενός αριστεριστή μαθητή στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των σέβεντις. Μια εποχή που ποτέ δεν έπαψε να σαγηνεύει.
Chronic’art

Ένα μεγάλο, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που ανακαλεί στη μνήμη μας μια εποχή όπου μπορούσε κανείς ακόμα να ονειρευτεί, να κάνει λάθη, να παραπλανηθεί με γενναιοδωρία.
La Libre Belgique