Η νομπελίστρια Χέρτα Μύλερ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη “Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018”

Η επίσκεψη της συγγραφέως Χέρτα Μύλερ για πρώτη φορά στη χώρα μας καλεσμένη του Goethe-Institut Athen, των Εκδόσεων Καστανιώτη και του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα του μήνα.

η νομπελίστρια συγγραφέας διαβάζει αδημοσίευτα μέχρι τώρα στην Ελλάδα έργα της και παρευρίσκεται στην πρώτη προβολή στη χώρα μας του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου».

Γεννημένη στο γερμανόφωνο Νίτσκιντορφ της Ρουμανίας, η Χέρτα Μύλερ μεγάλωσε στο δικτατορικό καθεστώς Τσαουσέσκου και αντιστάθηκε στην καταπίεση και την πολιτική τρομοκρατία με τον τρόπο ζωής της, το γράψιμό της. Για το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της αντίστασής της βραβεύτηκε το 2009 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το 1987 της δόθηκε η άδεια να φύγει από τη χώρα. Εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο όπου έκτοτε ζει και γράφει. Το έργο της, ο τόπος της, ένας αγώνας που συνεχίζεται, μια μορφή αμετάκλητης επιστροφής στην εξορία. Άβυσσοι κρατικής τρομοκρατίας, τοπία ανοίκειας, απούσας πατρίδας. Τα περιγράφει με την πυκνότητα της ποίησης και τον πραγματισμό της πρόζας. Και γι’ αυτό επίσης της δόθηκε το Βραβείο Νόμπελ.

«Είναι τιμή μας να την υποδεχτούμε στη χώρα μας που βίωσε δικτατορία, εξορία, έγραψε και διάβασε απαγορευμένη ποίηση, γνωρίζει την αντίσταση του λόγου» αναφέρουν στην ανακοίνωσή της εκδήλωσης οι διοργανωτές.

Η επίσκεψή της αποτελεί πρόδρομη δράση της «Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018».

Βιογραφία της Χέρτα Μύλερ

 

21.3.2018, 20:30

«Herta Mueller – Το αλφάβητο του φόβου»

Ντοκιμαντέρ του John Albert Jansen (Ολλανδία 2015, 55’)
(Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)

«Η γλώσσα είναι αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους»

Δεν θ’ ακολουθήσει συζήτηση

 

22.3.2018, 19:30

Συνάντηση με την Χέρτα Μύλερ

Η συγγραφέας διαβάζει από το βιβλίο «Ο πατέρας μιλάει στο τηλέφωνο με τις μύγες» (Vater telefoniert mit den Fliegen, 2012) και αδημοσίευτα κολάζ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο «Η πατρίδα μου ήταν κουκούτσι μήλου» (Mein Vaterland war ein Apfelkern 2014).

Στο βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν κουκούτσι μήλου», η Χέρτα Μύλερ γράφει για πρώτη τόσο διεξοδικά για τα παιδικά της χρόνια στο ρουμανικό χωριό, για την ενηλικίωση και το ξύπνημα της πολιτικής συνείδησης, για τις πρώτες της επαφές με τη λογοτεχνία, τις συγκρούσεις με την κομμουνιστική δικτατορία και την πορεία της στη συγγραφή. Με την αναφορά στην άφιξή της σε μια άλλη χώρα ρίχνει ταυτόχρονα και μια ασυνήθιστη ματιά στη Γερμανία της δεκαετίας του 1980 και 1990, αλλά και στην κοινωνία που ζούμε σήμερα.

Η μετάφραση των κολάζ και του αποσπάσματος από το βιβλίο «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» είναι της Γιώτας Λαγουδάκου.

Τα ελληνικά κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια.

Συντονιστής/Συνομιλητής είναι ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης.

Μετά την εκδήλωση η Χέρτα Μύλερ θα υπογράψει τα βιβλία της.
Θα διατίθενται στους χώρους του Ινστιτούτου σε γερμανική και ελληνική γλώσσα από 19/3.

 

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν:

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη:
«Ο άγγελος της πείνας» σε μετάφραση Γιώτας Λαγουδάκου
«Το αγρίμι της καρδιάς» σε μετάφραση Γιώτας Λαγουδάκου
«Η αλεπού ήταν και τότε ο κυνηγός» σε μετάφραση Κώστα Κοσμά
Συμμετοχή στο συλλογικό τόμο «Το τόλμημα της μνήμης»

Από τις Εκδόσεις Ηρόδοτος:
«Μετέωροι ταξιδιώτες» σε μετάφραση Κατερίνας Χατζή

 

Από τις 19 /3 θα προβάλλεται επίσης σε λούπα στο κάτω φουαγιέ του Ινστιτούτου η συνέντευξη που έδωσε η Χέρτα Μύλερ στον Ανταίο Χρυσοστομίδη το 2012 (53’) για την εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας».
Ευχαριστούμε το Αρχείο της ΕΡΤ για την ευγενική παραχώρηση.

Ώρες προβολής: 19 και 20 Μαρτίου: 9:00 – 21:00, 21 Μαρτίου: 9:00 – 19:30

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης για την Χέρτα Μύλερ

 

GOETHE-INSTITUT ATHEN

Ομήρου 14-16, Αθήνα