Νέοι Εικαστικοί άνω των 65 ετών εκθέτουν τα έργα τους στη Στέγη

Έργα νέων εικαστικών άνω των 65 ετών φιλοξενεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για έκθεση στην οποία συμμετέχουν άτομα που, για τρία χρόνια, συμμετείχαν στα 2D και 3D εικαστικά εργαστήρια της Στέγης.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια δειγματοληπτική συλλογή έργων που παρήγαγε η ομάδα στα 3 τελευταία χρόνια, η οποία εργάστηκε με μια ποικιλία μέσων τόσο σε δισδιάστατη όσο και σε τρισδιάστατη μορφή, για να δημιουργήσει ένα μικρό φάκελο έργων. Αυτός ο τύπος τάξης, σχεδιασμένος για άτομα άνω των 65, είναι ο πρώτος του είδους στην Ελλάδα και στέφθηκε με επιτυχία.

Οι περισσότεροι από όσους και όσες συμμετείχαν στην τάξη είναι άνθρωποι που τους άρεσε πάντα η τέχνη, αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε αυτήν, είτε για πρακτικούς λόγους, όπως η δουλειά τους και η φροντίδα της οικογένειάς τους, είτε και για κοινωνικούς – όταν ήταν νεότεροι, τους αποθάρρυναν ή τους απαγόρευσαν να κυνηγήσουν τα καλλιτεχνικά τους όνειρα. Τώρα που έχουν το χρόνο, την ανεξαρτησία και την ελευθερία να κάνουν αυτό που τους αρέσει, έρχονται στην τάξη γεμάτοι και γεμάτες ενέργεια, ενθουσιασμό, περιέργεια και ταλέντο!

Σε αυτά τα εργαστήρια, μάθαμε μαζί πώς να κοιτάζουμε με αναλυτικό βλέμμα την τέχνη και πώς να δουλεύουμε με μια ποικιλία καλλιτεχνικών μέσων. Τα άτομα της ομάδας μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν την τέχνη προκειμένου να επικοινωνήσουν ιδέες, αλλά και ως μορφή ψυχοθεραπείας. Κάτι άλλο που καθιστά ευχάριστη την τάξη είναι η κοινωνική πτυχή: μοιράζονται οι ιδέες και σχηματίζονται φιλίες.

Η εικαστικός, υπεύθυνη των εργαστηρίων, Nadia Al Foudery, αναφέρει για το εγχείρημα: «Ως εκπαιδευτικός, παίρνω πολλά πράγματα από αυτή την εμπειρία. Πέρα από τα αναμενόμενα οφέλη της διδασκαλίας, όπως είναι το να βλέπω τους μαθητές μου να καλλιεργούν το ταλέντο τους και να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, υπάρχουν επιπλέον απολαύσεις όταν δουλεύεις με μια ομάδα αυτής της ηλικίας. Τα άτομα της ομάδας είναι διαβασμένα, καλλιεργημένα και ενεργά, και μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε στην τάξη απορροφώ μια γνώση ολόκληρης ζωής μέσα από την εμπειρία τους. Με εμπνέουν επίσης για την εποχή που θα έχω μεγαλώσει. Ξέρω πλέον ότι μπορώ να επιλέξω να είμαι σαν τους μαθητές μου: να ανακαλύπτω διαρκώς και να παραμένω νέα σε κάθε ηλικία!»

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου 2016.

Έκθεση Νέων Εικαστικών 65+
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφ. Συγγρού 107-109
Φουαγιέ 4ου ορόφου
12:00-21:00
Είσοδος δωρεάν
Έως τις 12 Ιουνίου
www.sgt.gr