"Wiki Loves Monuments": Ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός Wiki Loves Monuments διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την ονομασία “Η Βικιπαίδεια αγαπάει τα μνημεία 2016” .

Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός είναι μια ευκαιρία για φωτογράφους από όλο τον κόσμο να τραβήξουν εξαιρετικές φωτογραφίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για να διαμοιραστούν στη συνέχεια στη Wikipedia. Ο διαγωνισμός ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου και η τελική προθεσμία για ανέβασμα εικόνων είναι η 30η Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός κατ΄εξαίρεση θα ξεκινήσει την 8η Σεπτεμβρίου και ώρα 00:01, καθώς θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο κατάλογος των μνημείων που θα συμμετέχουν έχει ολοκληρωθεί και η προώθηση του διαγωνισμού έχει γίνει όπως πρέπει.

Όλοι καλούνται να συμμετέχουν. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια φωτογραφική μηχανή!

Leuchtturm_in_Westerheversand

1η θέση για το 2015: Αεροφωτογραφία του Westerheversand Lighthouse στο Schleswig-Holstein, Γερμανία. Του Phantom3Pix, με ελεύθερη άδεια CC BY-SA 4.0.

Οι νικητήριες εικόνες/πολυμέσα στο Ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού αγωνίζονται αφενός για χρηματικά βραβεία για τους 3 πρώτους νικητές (αντίστοιχα με αυτά που δόθηκαν σε προηγούμενους διαγωνισμούς), ενώ για τις 10 πρώτες θέσεις στην κατάταξη θα δοθεί επίσης και από ένα πόστερ με την εικόνα με την οποία συμμετείχαν.

Ο νικητής του διεθνούς σκέλους θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός χρηματικού βραβείου 1.000 € ή μιας υποτροφίας έως του ποσού των 2000 € για το συνέδριο Wikimania 2017 που θα γίνει στο Μόντρεαλ.

Από το 2010 που ξεκίνησε ο διαγωνισμός, έχουν ανέβει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο φωτογραφίες. Οι νικήτριες φωτογραφίες από τη διοργάνωση του 2015. Πέρυσι χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Και οι φωτογραφίες αυτές είχαν εκατομμύρια επισκέψεις. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ωφελούνται από ανθρώπους σαν και εσάς που συνεισφέρουν με τις εικόνες τους.

Στον περσινό διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 6.000 άνθρωποι από 33 χώρες. Φέτος ο αριθμός των χωρών αυξάνεται, καθώς 40 χώρες από έξι ηπείρους θα διοργανώσουν τοπικούς διαγωνισμούς. Οκτώ από αυτές, ανάμεσα στις οποίες η Νιγηρία, η Ελλάδα και το Μπαγκλαντές, θα συμμετέχουν για πρώτη φορά.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων που θα ανεβάσουν και να τις διαθέσουν με μια ελεύθερη άδεια.

Για πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διεθνούς διαγωνισμού και την ιστοσελίδα του ελληνικού σκέλους του.